L'Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME) ha presentat una proposta davant del Consell de Personal de les Forces Armades per revisar els sous dels militars i equiparar-los als de la resta de funcionaris de l'Administració, amb especial atenció a les retribucions que perceben els membres del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil, que, al seu torn, també consideren que cobren per sota de cossos de policia com els Mossos d'Esquadra.

L'AUME va presentar aquesta proposta en l'últim ple del COPERFAS, l'òrgan que serveix d'interlocució entre el Ministeri de Defensa i les associacions professionals dels membres de les Forces Armades.

Segons explica l'associació, els militars reben les seves retribucions partint de l'establert per a la resta dels funcionaris, però no existeix equiparació per a les diferents situacions d'horaris, serveis i guàrdies. Segons recorda, es tracta de treballadors subjectes a una "disponibilitat permanent" que els obliga a horaris i jornades de feina "que van més enllà de l'establert en termes generals per a la resta de la funció pública".

Sense "proporcionalitat"

Això fa que, segons denuncia, la relació entre les hores de treball prestades a final de mes i les retribucions obtingudes no tinguin una correspondència de "proporcionalitat". "Menció a part mereix l'absoluta indiferència cap a les situacions de nocturnitat, realització de treballs en dia festiu o altres situacions especials que en cap cas no tenen incidència en les retribucions com sí que es té en la resta de l'Administració de l'Estat", denuncia.

A més, fa una comparació amb altres cossos afins de l'administració, que creu que posa de manifest la "descompensació" existent i demostra que els sous del personal de les Forces Armades se situen "sistemàticament" en el "nivell més baix".

6.000 euros de diferència

Per exemple, assenyala que les retribucions mitjanes d'un soldat permanent s'acosten als 15.000 euros anuals, mentre que les d'un guàrdia civil i policia nacional superen els 20.000. En el cas d'un sergent militar, el sou és de 23.000 euros a l'any davant els 26.000 d'un sergent de la Guàrdia Civil o els 29.000 d'un subinspector de la Policia Nacional. També hi ha diferències entre tinents, que cobren 27.000 euros anuals si estan integrats en les Forces Armades o més de 31.000 si pertanyen a algun dels altres dos cossos de seguretat.

"L'anterior es desprèn del simple contrast entre nivells equivalents respecte de llocs de treball i responsabilitats similars. Però si a la comparació anterior incloem la falta de compensació i/o retribució de determinats serveis el resultat és del tot eloqüent", afirma l'AUME.