Milers de persones, més de 2.000, s'han manifestat a Perpinyà contra el Tractat dels Pirineus per la Diada de Catalunya Nord. La manifestació ha recorregut els carrers des de la plaça Catalunya fins al Castellet.

Tant Òmnium com l'ANC han assistit a la manifestació per reivindicar la llengua catalana i per fer que sigui, junt amb la cultura catalana, "un punt de trobada". A la manifestació s'han sentit crits de "som Catalunya Nord, fem Països Catalans".

El Secretariat Nacional de l'Assemblea s'ha reunit de manera presencial a Perpinyà i ha participat en la manifestació per commemorar-la. "Obrim fronteres, esborrem el Tractat dels Pirineus!", han piulat.

Omnium TUIT

Denuncien censura

A més el col·lectiu organitzador de la Diada de Catalunya Nord, ha denunciat censura política i un conjunt de traves administratives per part de l’Ajuntament de Perpinyà, governat per l’extrema dreta, en l’organització dels actes de la Diada d’enguany. Han prohibit de desplegar l’estelada al Castellet, així sent la primera vegada des del 2004, que un alcalde s'oposa a aquesta petició.

A més a més, el col·lectiu organitzador ha denunciat que l’Ajuntament ha denegat, també per primera vegada, el permís d’ocupar l’espai de les places Verdun i de la Victòria del voltant del Castellet i ha refusat la petició d’una tarima, sonorització i un punt de llum per a l’acte final de manifestació.

Els manifestants han resolt la censura d'Aliot de l'estelada i l'han projectat a la façana de la fortificació.

estelada castellet ANC

Els manifestants, al seu pas per l'Ajuntament, han enganxat estelades a la façana de l'edifici.

estelades TUIT

La CUP i la llei de l'audiovisual

La CUP no s'ha mostrat sorpresa per la negativa del govern espanyol d'incloure quotes de català a la llei audiovisual. Ho ha dit aquest dissabte el diputat Xavier Pellicer a Perpinyà, on ha assegurat que "no n'esperen res de l'estat espanyol" i que ja "ha demostrat la seva actitud". Pellicer ha reaccionat d'aquesta forma a les declaracions que ha fet el ministre de la Presidència del govern central, Félix Bolaños, en una entrevista on ha apuntat que no hi ha un percentatge concret, però que es treballarà per donar suport i defensar les llengües cooficials. Per això, la formació creu que cal deixar de dependre de les "dinàmiques" de l'Estat i ha instat la Generalitat a dotar-se dels seus propis "mecanismes".

Pellicer també ha parlat de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, els quals ha insistit que hauran de tenir un marcat accent social si volen comptar amb el suport de la CUP. En aquest sentit, el diputat ha lamentat que el Govern no està complint amb els acords de mínims, i ha explicat que demà la seva formació engegarà la maquinària interna per posar sobre la taula un calendari de debat.

Foto principal de la capçalera d'Òmnium