Isabel Díaz Ayuso rivalitza amb Vox per intentar fer seu l’esperit de Javier Milei. I el president de l’Argentina torna a aprofitar una visita a Espanya per sembrar la discòrdia amb Pedro Sánchez i Begoña Gómez. Just ara fa un mes, en un acte de Vox, va titllar de “corrupta” la dona del president espanyol i avui, després de rebre la Medalla Internacional de la Comunitat de Madrid de mans d’Ayuso ha optat per citar Frédéric Bastiat, diputat a l’Assemblea Nacional francesa al segle XIX, que “parlava de les poroses mans dels polítics”. “Potser no és la del polític directament, potser és la d’un germà, la de la parella… I el vulgui entendre que entengui”, ha reblat. Les dues cites de Milei, al costat d’Abascal i d’Ayuso, tenien dos objectius compartits: fer front a Pedro Sánchez i intentar fer ombra a Alberto Núñez Feijóo.

 

Després de rebre la condecoració, el discurs de Milei s’ha centrat a carregar contra el socialisme, que ha titllat de “violent i empobridor” i l’ha acusat de “deteriorar el teixit social”, basar-se en “l’enveja, l’odi, el ressentiment i el tracte desigual davant la llei” i “generar pobresa”. “Nosaltres venim del futur a explicar-los una història que és desitjable evitar: la història del mal i decadència que causa el socialisme, no deixin que el socialisme els arruïni la vida”, ha arguït. També ha disparat contra la justícia social. L’ha catalogat de “monstre horrible empobridor” i “idea veritablement aberrant” i l’ha definit com a “profundament injusta i violenta”. I ha afegit que “violenta la igualtat davant de la llei, a alguns els treu i a d’altres els dona, està precedida d’un robatori, els impostos no es paguen voluntàriament, es paguen a punta de pistola”. "Sánchez, malgrat haver estudiat Economia, o no va entendre o li agrada molt l'estat per emportar-se els espanyols, però tinc esperances que s'estiguin despertant", ha conclòs.

De fet, Milei ha construït una autèntica relació poliamorosa amb Santiago Abascal i Isabel Díaz Ayuso. Ha confessat que li és “molt grat” venir a Espanya i visitar “grans amics”. “Isabel, a qui tant estimo i admiro per la seva enorme batalla, per aquests discursos meravellosos que no em perdo l’oportunitat de veure per YouTube,” ha reconegut. En paral·lel, el líder Vox confirmava que acompanyarà aquesta nit el president de l’Argentina en el lliurament de premis de l’Instituto Juan de Mariana. I és que Milei no ha viatjat a Espanya expressament per a la distinció de la Comunitat de Madrid, sinó que ha aprofitat la visita que ja tenia prevista per rebre un premi per part de l’Instituto Juan de Mariana, vinculat a l’extrema dreta, en l’anomenada Cena de la Libertad.

Ayuso s’alinea amb Milei: “La defensa de la llibertat sempre val la pena”

En la seva intervenció, Isabel Díaz Ayuso s’ha desfet en elogis cap a la figura del president argentí. Ha presentat la condecoració com un “senzill gest de cortesia” i l’ha defensat esgrimint que la “defensa de la llibertat sempre val la pena, per moltes amenaces que rebi”, es defensa “exercint-la” i “té un preu a pagar perquè cap producte sincer, valent i compromès està exempt de les crítiques més grans”. I ha proclamat que "tot és possible sense necessitar el tutelatge de l'administració o del polític". “Ens sentim orgullosos d’aquesta gran aliança que és la Hispanitat, la unió de 600 milions de persones que veiem la vida sota valors occidentals i que totes les democràcies liberals hem de cuidar als dos costats de l’Atlàntic davant dels projectes lliberticides que estan arruïnant nacions senceres”, ha afegit.

I què diu el PP sobre tot això? Els populars han mantingut un perfil distant amb la presidenta de la Comunitat Madrid. Alberto Núñez Feijóo, líder del partit “no estava convidat” i, si ho hagués estat, “té altres coses a l’agenda”, ha assenyalat aquest matí el portaveu del PP, Borja Sémper. Altres veus procedents de Gènova han emmarcat en la “normalitat i cordialitat” aquesta distinció. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha evitat contestar si Milei mereix un premi i si en la direcció del partit hi ha certa molèstia per aquest acostament d’Ayuso al president argentí. S’ha limitat a assegurar que el president argentí no ha demanat de reunir-se amb Feijóo i ha apuntat que el seu partit “respecta absolutament les competències que tenen els governs autonòmics i les decisions que prenguin”.

“García-Castellón, aguanta campió”

Milei ha estat rebut amb expectació i crits de suport a la Puerta del Sol, blindada per a l’ocasió. Entre els concentrats, s’han sentit crits amb l’amnistia i el procés de rerefons: “García-Castellón, aguanta campió”. Després d’una trobada privada entre Ayuso i Milei, ambdós líders han sortit al balcó de la Real Casa de Correos a les 19.50 hores a saludar la gent que estava congregada a la plaça. El carrer també ha protestat contra la visita de Milei: la plataforma Argentinxs En Movimiento ha convocat una concentració a la Calle de Alcalá per mostrar la seva oposició als que han catalogat de “premis de la fam”.

El govern espanyol dispara contra Ayuso

La visita de Milei a Madrid arriba amb dures crítiques per part del govern espanyol. Aquest mateix divendres, el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha assenyalat que és “bastant evident” que concedir aquesta condecoració “va contra la llei” perquè el govern madrileny no “ho ha comunicat al govern espanyol com ha de fer-ho”. Al·ludia a l’article 5.2 de la Llei d’Acció i del Servei Exterior, aprovada amb la majoria absoluta de Mariano Rajoy, que fixa que “les comunitats autònomes mantindran informat el Ministeri d’Afers Estrangers de les propostes sobre viatges, visites, intercanvis i actuacions amb projecció exterior”, cosa que el govern de la Comunitat de Madrid no ha fet.

En la mateixa línia, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha censurat que la presidenta madrilenya imposi “una medalla fake a qui insulta Espanya i les seves institucions” i se salti “qualsevol línia o barrera de lleialtat i institucionalitat”. Així mateix, la vicepresidenta primera de l’executiu, María Jesús Montero, ha catalogat la condecoració “d’acte polític provocador” del PP, ha retret el “silenci eixordador” de Feijóo i ha lamentat que els populars hagin “optat per estar sempre al costat de la ultradreta”. Dijous va ser el portaveu del PSOE, Patxi López, el que va ironitzar que el gest d’Ayuso no es deu a “un amor intens pel poble de l’Argentina” i va reprovar que “ho fa per fer la punyeta”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!