Entre les bambolines de les eleccions madrilenyes es jugava un altre pols més enllà dels comicis. El que protagonitzaven dos gurus de la comunicació política, Miguel Ángel Rodríguez (MAR) i Iván Redondo, caps de gabinet d’Isabel Díaz Ayuso i de Pedro Sánchez respectivament. En aquest particular duel, Rodríguez ha aconseguit una victòria per golejada, tot i que el preu ha estat una tensió sense precedents del discurs electoral.

Rodríguez és un vell conegut de la política espanyola. Va ser l’ombra de José María Aznar i l’autor del “Vayase señor González” amb que a mitjans dels 90 el líder popular va fustigar des de l'oposició a l'aleshores president Felipe González. Un cop a la Moncloa va assumir la secretaria d’Estat de comunicació fins que va dimitir el juliol de 1998 amb la mateixa contundència amb què havia aterrat.

El 2019, després de diferents projectes a la televisió, nombroses tertúlies i algun escàndol, Isabel Díaz Ayuso li va proposar col·laborar amb ella a la campanya electoral madrilenya. Després dels comicis, li va oferir ser el cap de gabinet a la presidència de l'executiu madrileny. A partir d’aquell moment rere el discurs desacomplexat i agressiu de la presidenta Ayuso ningú ha dubtat a veure la mà de Rodríguez.

ivan redondo miguel rodriguez MAR - EFEIván Redondo en una imatge d'arxiu / Efe

El recorregut d’Ivan Redondo és ben diferent. Enfront la constància de Rodríguez amb el PP, el perfil del cap de gabinet de Sánchez és el d’un fred professional de la comunicació. No només no milita al PSOE sinó que el 2011 va assessorà la polèmica campanya de les municipals del popular Xavier Garcia Albiol a Badalona, i posteriorment va treballar a Extremadura per José Antonio Monago i al País Basc per Antonio Basagoiti.

Amb Sánchez va començar a treballar el 2017 amb les primàries del PSOE en què va derrotar l’andalusa Susana Díaz. Des d’aleshores, s’ha convertit en una peça clau de l’equip del president, també a la Moncloa.

Redondo va ser l’autor de l’efecte Illa a les darreres eleccions catalanes i ha assumit també el protagonisme del discurs del PSOE a les madrilenyes. Això no obstant, aquest cop l’estratègia del comunicador basc ha fet figa. I MAR l’ha engolit sense pietat.

 

A la imatge principal, Miguel Ángel Rodríguez en una imatge d'arxiu / GTres