Després del català, l'aranès. La mesa del Parlament ha celebrat aquest dimecres la seva primera reunió de l'any. I, en lloc de fer-ho, com és habitual, a la mateixa cambra catalana, ha decidit fer-ho a la mateixa Val d'Aran per tal d'exhibir el "compromís" del Parlament amb el territori. En aquesta línia, l'òrgan directiu de la cambra ha confirmat que proposarà a la Junta de Portaveus que es debati al pròxim ple del Parlament la protecció de l'aranès, especialment en l'àmbit educatiu. Una demanda reiterada des del Conselh Generau de l'Aran, que ja va registrar una iniciativa legislativa a la cambra per demanar que es modifiqui la llei que elimina el caràcter vehicular de l'aranès a l'escola.

La mateixa síndica d'Aran, Maria Vergés, ha demanat "celeritat" a la Mesa per tal que la llengua recuperi el seu caràcter de llengua vehicular a l'escola aranesa. És ella qui va tramitar al Parlament la mateixa iniciativa legislativa per tombar la normativa. També ha qualificat d'"històrica" aquesta primera visita de l'òrgan i ha ressaltat la importància que la singularitat institucional i territorial d'Aran sigui coneguda. Segons ha defensat la síndica, l'aranès és llengua oficial de Catalunya i l'escola aranesa fa més de trenta anys que impulsa un model lingüístic d'èxit per garantir que l'alumnat acabi la seva etapa d'educació obligatòria amb el domini de cinc llengües: les tres oficials (aranès, català i castellà) i dues estrangeres (francès i anglès).

Per la seva banda, la vicepresidenta en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, ha mostrat el "compromís total" de la Mesa del Parlament en la tramitació ràpida de la petició aranesa. "Volem reconèixer a la llengua aranesa el rang que indubtablement mereix", ha dit, referint-se a un "greuge indegut" per part de la institució parlamentària. Aquest anunci ha satisfet la síndica per no allargar més "la situació de falta de seguretat jurídica" de l'aranès. Vergés també ha dit que sortir del Parlament es fa amb el propòsit d'apropar-se a la realitat de cada territori i poder conèixer de primera mà tots aquells temes que han de resoldre's a la cambra catalana. “Volem contribuir de manera activa a l’estrenyiment de llaços amb tot el país, de cap a cap del nostre territori, per conèixer i viure les diferents realitats territorials, culturals, lingüístiques i històriques de Catalunya”, ha explicat en aquest sentit.

 

Després de la defensa del català, l'aranès

La proposta perquè el Parlament modifiqui la llei sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari, doncs, es tramitarà pel procediment d'urgència i es proposarà portar-la al primer ple del Parlament (que tindrà lloc el 24, 25 i 26 d'aquest mes) per fer el debat de totalitat. D'aquesta manera, la cambra treballarà per blindar l'aranès a l'escola aranesa. Fa només uns mesos, i en plena davallada de l'ús del català, el Parlament ja va defensar la protecció de la llengua a les escoles catalanes amb una llei i un decret davant l'ofensiva judicial del 25% per part del TSJC.