Superades les pegues i els retrets inicials, Quim Torra ha acabat comprant seure a la mesa de negociació que Esquerra Republicana va acordar amb el PSOE a canvi de la investidura de Pedro Sánchez. Això sí, en vol portar la batuta. Abans d'estrenar la taula amb l'Estat, vol reunir-se amb el president espanyol per establir les bases del diàleg. I ho farà al compàs que marquin la resta d'actors independentistes. Des de quarts de cinc de la tarda, president i vicepresident debaten amb els líders de Junts per Catalunya, ERC, la CUP, l'ANC i Òmnium què i com ha de discutir el Govern a Madrid. També hi participen la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i Toni Comín per videoconferència. 

reunio taula partits entitats independentistes   sergi alcazar (2)

Els socis de l'executiu coincideixen en la necessitat de reprendre el contacte bilateral amb l'Estat, que va quedar congelat després de l'intent de Pedralbes. En el traç gruixut no hi ha discrepàncies. Tots coincideixen que caldrà plantejar a Sánchez i companyia la voluntat d'exercir l'autodeterminació, que és l'element clau sobre el qual consideren que haurà de pivotar la negociació. També hi haurà quòrum en relació a l'altra qüestió essencial, la defensa d'una amnistia a per a tots els condemnats o investigats arran de l'1-O i l'exigència que es posi fi a la repressió. 

A partir d'aquí arriben els interrogants. Específicament sobre com procedir quan, com és de preveure, els socialistes s'oposin a aquests dos punts. De fet a ERC, impulsora de la reobertura de les converses amb el PSOE i responsable de l'acord que ha posat les bases de la mesa bilateral entre governs, no amaguen el seu escepticisme envers als socialistes. Una malfiança que també comparteixen la resta de partits i entitats de l'independentisme. D'aquí la voluntat de l'Assemblea i Òmnium de posar l'èmfasi en la necessitat de fiscalitzar els avenços de la negociació. 

PSC i comuns, a banda

El govern Torra ha plantejat dos espais de debat diferenciats. Un, el que ja es va posar en marxa a proposta de Miquel Iceta, que es reunirà per tercera vegada aquest divendres després d'un any d'inactivitat i on Torra ha convidat a tots els partits del Parlament. Només han acceptat la invitació, a més de JxCat i ERC, el PSC i els Comuns. En canvi, Cs, PP i la CUP no hi assistiran, com ja ha passat en les anteriors convocatòries.

L'altre conclave és el que es reuneix aquesta tarda i en el qual hi participen exclusivament agents independentistes. En contra de l'opinió d'ERC i de la CUP, finalment se n'ha exclòs els comuns amb l'argument que ja seran a l'altra banda de la taula de diàleg entre governs, a la de la delegació que enviï el govern PSOE-Podemos.

La consulta ciutadana

Un dels elements que incorpora l'acord que van subscriure ERC i el PSOE és que el pacte al qual s'arribi a la futura mesa de diàleg entre governs -si s'hi arriba- l'acabin votant els catalans en una consulta ciutadana. Caldrà veure, i aquest serà el quid de l'assumpte, si la futura pregunta farà referència o no a la independència de Catalunya. 

L'altre compromís que fixava el document pactat entre socialistes i republicans era que la mesa entre governs s'activaria en els quinze dies posteriors a la formació de govern a Espanya. Això voldria dir abans del 27 de gener.