La mesa d'edat del Parlament, amb majoria independentista, ha decidit acceptar la delegació de vot dels dos diputats de Junts+ a l'exili, Carles Puigdemont i Lluís Puig. La decisió ha estat validada pel seu president, Agustí Colomines (Junts+), i la secretària d'ERC, Mar Besses; mentre que l'altra secretària de l'òrgan rector, Júlia Calvet, hi ha votat en contra. Abans d'iniciar la votació per elegir el nou president de la cambra catalana, Colomines ha anunciat que acceptaven la sol·licitud de Puigdemont i Puig de delegar el seu vot en el diputat Albert Batet davantles circumstàncies actuals que els incapaciten” per assistir presencialment a l'hemicicle. D'aquesta manera, Colomines i Besses desafien la sentència del Tribunal Constitucional de la setmana passada, que declarava nul el vot telemàtic que es va permetre la legislatura passada al diputat Lluís Puig. A més d'acceptar aquestes delegacions de vot, la Mesa d'Edat també ha admès a tràmit la petició de Ruben Wagensberg, exiliat a Suïssa, en la mateixa línia: en el seu cas, és per una baixa mèdica de llarga duració i Marta Vilalta votarà en el seu nom.

🔴 Constitució de la mesa del Parlament, DIRECTE | Última hora de l'elecció

Abans d'anunciar aquesta decisió, tant el Partit Popular com Vox han demanat la paraula per expressar el seu rebuig a la decisió de la mesa d'edat atesa la jurisprudència del TC. De fet, el president del PP, Alejandro Fernández, ha aprofitat per anunciar que el seu grup presentarà un recurs d'empara davant el Constitucional contra l'admissió a tràmit de la delegació de vot de Carles Puigdemont i Lluís Puig. Per la seva banda, el PSC no ha fet cap pronunciament al respecte, tot i que la sentència de la setmana anterior era en resposta a un recurs que els socialistes havien presentat contra la modalitat de vot de Puig l'abril de 2023.

Per la seva banda, qui era portaveu de Vox l'anterior legislatura, Joan Garriga, ha sostingut que no es podia admetre la delegació de vot dels dos parlamentaris juntaires a l'exili perquè l'article 95 estableix que només es pot acceptar per “l'embaràs” d'una dona o per “una malaltia de llarga duració”: “En cap dels seus casos està acreditada alguna d'aquestes situacions”. Garriga li ha demanat a Colomines fer una Junta de Portaveus per “reconsiderar” la decisió, però el president de la mesa d'edat li ha hagut de recordar que no es pot convocar aquest òrgan perquè encara no estan constituïts els grups parlamentaris ni hi ha portaveus nomenats. Més tard, Joan Garriga ha anunciat que posarà una querella per prevaricació i desobediència contra Agustí Colomines i Mar Besses.

 

Tensió entre Alejandro Fernández i Agustí Colomines

A més d'alertar contra aquesta delegació de vot, Alejandro Fernández també ha volgut demanar la paraula per una “qüestió d'ordre” i per “observança del reglament” del Parlament. El popular s'ha queixat del discurs del president de la mesa d'edat, Agustí Colomines, per aportar “parcialitat” al debat: “No té una posició gens representativa, el seu únic mèrit és aleatori, que és ser el diputat més gran del Parlament. No hi ha cap element representatiu que li permeti parlar en aquests termes”. Al mateix temps, ha volgut ironitzar amb la “revolució” que ha defensat Agustí Colomines: “Si han d'esperar 43 anys per fer-la, és que la revolució va lenta”. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!