La formació d'Ada Colau arriba a la mesa del Congrés, amb Marcelo Expósito com a secretari / EFE.

Malgrat que Pedro Sánchez s'esforça a mantenir viva l'alternativa d'un govern d'esquerres amb Podemos, els gestos del secretari general dels socialistes no van precisament en la línia de ficar-se Pablo Iglesias a la butxaca. L'acord tripartit amb PP i Ciutadans per a la composició de la mesa del Congrés n'és una bona mostra.

De la mesa depenia que Podemos pogués tenir els quatre grups parlamentaris que posava com a condició per negociar un govern amb el PSOE –ara ja fa dies que no parla del referèndum a Catalunya–, ja que aquest òrgan és l'encarregat d'interpretar i aplicar el reglament de la cambra. Aquest prohibeix que constitueixin grup parlamentari separat diputats que "pertanyin a un mateix partit", i el PP, que tindrà a la mesa tres representants (Celia Villalobos, Rosa Romero i Alícia Sánchez Camacho), i Ciutadans, que en tindrà dos (José Ignacio Prendes i Patricia Reyes), coincideixen en considerar que Podemos i les seves confluències a Galícia, País Valencià i Catalunya són el mateix partit.

Adéu als 4 grups de Podemos

L'aritmètica parlamentària oferia, si el PSOE hi accedia, la possibilitat de composar una mesa amb majoria de socialistes i podemites, que resolgués que En Comú Podem, Compromís i En Marea són partits diferents de Podemos. Però per això necessitava pactar el vot a la mesa amb Esquerra o Democràcia i Llibertat, i qualsevol apropament amb els independentistes catalans el comprometia.

Ha estat així com ha acabat en braços de PP i Ciutadans, tot i intentar minimitzar els danys amb Podemos "desitjant" en tot moment que s'incorporés a les negociacions. Iglesias ho ha declinat, llegint l'entesa tripartita a la mesa com una premonició, i ha presentat la seva pròpia candidatura a presidir aquest òrgan –Carolina Bescansa–, que aritmèticament no podia prosperar.

Sánchez s'ha assegurat una composició de la mesa amb membres de la seva confiança, començant pel seu president, Patxi López, que ha declarat la seva absoluta fidelitat a l'actual secretari general del PSOE en diverses ocasions. Micaela Navarro, que serà vicepresidenta de mesa, va ser rival de Susana Díaz al PSOE andalús i és membre de l'actual executiva de Pedro Sánchez.

El discurs de Patxi López, que ha posat l'accent en la situació política derivada del procés sobiranista, ha marcat distàncies amb la defensa del referèndum per part de Podemos, tot destacant que "és més el que ens uneix que el que ens separa". Alhora, però, ha volgut posar en valor la pluralitat de la composició del Congrés com a resposta a la pluralitat de l'Estat, present a la majoria d'intervencions de la formació de Pablo Iglesias.

Iglesias compensa En Comú Podem

El secretari general de Podemos ha hagut de compensar En Comú Podem –en concret la formació d'Ada Colau, que no tindrà el grup propi que va prometre en campanya com a garantia per pressionar pel referèndum–, amb un lloc a la mesa per a un dels membres de l'executiva de Barcelona En Comú, Marcelo Expósito, que anava de número 8 per Barcelona. La vicepresidència que li pertocava a la formació lila l'ha assumit Gloria Erizo, propera a Iglesias.

Al Senat, Podemos no ha aconseguit entrar a la mesa, com a conseqüència del pacte entre PP i PNB. La majoria absoluta dels populars a la mesa els permetria tramitar amb celeritat una eventual resolució per a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia de Catalunya –tot i que ningú sap ben bé com s'hauria de fer–.

El marge que té a partir d'ara Pedro Sánchez és mínim. Mentre que per Miquel Iceta una gran coalició amb PP i C's seria "la mort política" del secretari general, per Pablo Iglesias el líder socialista "ja cavalca amb el búnker". L'escenari de noves eleccions continua ben present.