A l'espera que es desencalli la negociació per la investidura, l'activitat al Parlament va agafant ritme. I ho fa també la controvèrsia. Aquest dimarts hi ha hagut múltiples fronts oberts. El que ha acaparat els focus és el veto de la Junta de Portaveus a que Vox pugui optar a un senador autonòmic. Abans, però, hi ha hagut un altre incendi. Aquest amb les Tres Bessones com a protagonistes involuntàries d'una topada entre el PSC i la majoria independentista de la Mesa del Parlament. 

La cita setmanal de l'òrgan rector de la cambra catalana ha hagut de tramitar 450 preguntes que els grups parlamentaris han formulat per escrit al Govern de la Generalitat. Dues d'elles han generat polèmica i la Mesa ha decidit deixar-les en stand by i demanar al partit impulsor que les reformuli. L'argument, que podrien ratllar la trannfòbia. 

Les Tres Bessones i les preses trans

Les preguntes en qüestió aborden dos temes diferents. La primera té a veure amb un programa emès a TV3 on apareixien les Tres Bessones parlant del clítoris i altres continguts relacionats amb la sexualitat. Els socialistes demanen al govern Quina és la base científica per presentar la sexualitat humana dissociant els òrgans sexuals del sexe de les persones?

Entre la bateria de preguntes formulades pel PSC n'hi ha una altra que inquireix si l'executiu ha avaluat les conseqüències que pot haver tingut el trasllat de persones transgènere a les presons de dones. La conselleria de Justícia va impulsar l'any passat una iniciativa penitenciària per la qual les persones trans que es trobin en presons catalanes poden demanar el trasllat a un centre del seu sexe sentit. 

Segons fonts parlamentàries, aquestes dues preguntes podrien vulnerar l'article 163.3 del reglament, pensat per protegir els drets de col·lectius vulnerables. Específicament diu que no es poden admetre a tràmit les preguntes que contenen expressions ofensives per la dignitat de les persones o que menystenen drets. 

El PSC denuncia censura

Per al grup socialista, l'actitud de la Mesa del Parlament és inacceptable. En aquest sentit, indiquen que va pel "mal camí" i es pregunten si la nova política d'aquest ens serà aplicar la censura i decidir què poden preguntar i què no els grups parlamentaris. 

A la imatge principal, les vicepresidentes primera i segona de la Mesa. / Pau de la Calle