El Ministeri de Justícia ha aprovat una instrucció que prohibeix el registre directe dels menors nascuts per gestació subrogada a l'estranger: els qui recorrin a aquesta pràctica prohibida a Espanya només podran formalitzar la inscripció mitjançant vincle biològic o adopció. Els ventres de lloguer estan prohibits a Espanya des del 2006, any en què va entrar en vigor la llei sobre tècniques de reproducció humana assistida. Amb la reforma de la llei de l’avortament el 2022, aquesta pràctica es va qualificar també com una forma de violència contra les dones.
Tot i aquestes restriccions, cada any moltes persones espanyoles viatgen a països on no és il·legal per tenir criatures a través d’aquesta via. Un cop nascuts els nadons, les escletxes legals existents permeten que siguin inscrits allà i, posteriorment, reconeguts a Espanya al·legant l’interès superior del menor, fet que evita que quedin en un buit jurídic.
Més dificultats per als que escullin aquest mètode
Davant aquestes pràctiques, el govern espanyol ha pres la decisió d'acabar amb la possibilitat que es pugui inscriure a aquests menors en el Registre Civil encara que existeixi una resolució judicial de l'estranger que validi el procediment, com es feia fins a la data. La instrucció es publicarà aquest dijous al BOE.
D'aquesta manera, requereixen fonts del Ministeri de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, l'ordenament jurídic espanyol s'adequa al pronunciament del Tribunal Suprem, que en 2024 va declarar nul un contracte de menor nascut per ventre de lloguer malgrat comptar amb una resolució judicial estatunidenca que ho validava. En 2024, segons dades del Govern, 154 menors nascuts per ventres de lloguer van ser inscrits en el Registre Civil en virtut d'una resolució judicial estrangera.
"L'objectiu és evitar que ciutadans espanyols burlin la prohibició d'aquesta pràctica al nostre país i la practiquin a l'estranger, una reclamació històrica del moviment feminista i dels col·lectius que defensen la protecció dels menors per suposar una mercantilització del cos de la dona i dels seus fills", precisa el departament de Félix Bolaños.
Portar la prohibició "a les últimes conseqüències"
Ja ho va advertir la setmana passada la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, que va assegurar que el govern espanyol preparava una "resposta eficaç" contra la gestació subrogada, per a portar la seva prohibició a Espanya "a les seves últimes conseqüències". "La gestació subrogada està prohibida radicalment a Espanya i estem treballant amb Justícia precisament perquè aquesta prohibició es porti a les seves últimes conseqüències al nostre país, hi ha sentències que ens hi obliguen", va destacar la ministra.
La titular d'Igualtat també va afegir que la solució al problema dels ventres de lloguer s'inclouria en la futura llei integral contra el tràfic, que incorporarà la maternitat subrogada forçosa com una de les finalitats del tràfic.