Què fa Catalunya més enllà de les nostres fronteres? Per què és tan important l’acció exterior d’un país? A ElNacional.cat hem dedicat un programa especial a conèixer la feina de la Generalitat a l’exterior. Per fer-ho, hem comptat amb la presència de la màxima responsable en aquest àmbit, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu.

L’expansió de l’acció exterior de Catalunya

Catalunya és un actor dins el món global? "Sense cap mena de dubte, sí". Així de clara i contundent és Serret a l'hora de definir el paper del nostre país a ulls dels altres estats. Si bé ha celebrat la gran tradició d'obertura i internacionalització profundament arrelada del nostre territori, la consellera ha admès que en els darrers anys hi ha hagut un “intent de frenar aquesta projecció i la nostra capacitat de ser un actor actiu i proactiu a l'escala internacional”. Un obstacle contra el qual la Generalitat ha hagut de lluitar i que ha superat amb èxit. Segons Serret, actualment Catalunya ha recuperat la projecció i la capacitat de ser un soci proactiu a escala internacional i està expandint la seva acció exterior de manera històrica. “S'ha aconseguit un alt grau d'interlocució en l'àmbit internacional, especialment en un espai que considerem fonamental per a Catalunya i les seves institucions: la Unió Europea", ha afirmat.

Aquesta màxima interlocució s'ha traduït, per exemple, en 10 reunions o trobades del president Aragonès i altres consellers del Govern amb set comissaris europeus, incloent-hi la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el vicepresident Margaritis Schinas. A més, enguany el Govern ja ha mantingut reunions amb sis ministres d'estats de la Unió Europea. Una altra mostra del rellançament de la projecció internacional de Catalunya és la trobada que el president Aragonès va mantenir la setmana passada amb el Papa de Roma, 40 anys després que no es produís cap cita similar.

La major xarxa de delegacions del Govern a l'exterior de la història

El Govern disposa de 21 delegacions a l'exterior que fan que Catalunya sigui present a 72 països de tot el món, entre els quals hi ha per primera vegada des d'aquest any tots els països de la Unió Europea. La consellera també ha assegurat que s'han aprofundit les connexions catalanes a tot el continent americà, cobrint gairebé tots els països d'Amèrica del Nord, Amèrica Central i Amèrica del Sud. Per si no fos prou, el Govern treballa en l'ampliació de les seves relacions a les regions d'Àsia i Àfrica. Així doncs, queda palès, a paraules de Serret, que "Catalunya és un actor global amb la capacitat de teixir relacions basades en criteris clars d'utilitat, que serveixin els interessos de Catalunya, les seves institucions i la seva societat".

I és que les 21 delegacions que són una eina imprescindible per connectar el país amb altres actors institucionals d'arreu del món i obrir camí a la societat catalana en l'àmbit internacional. “Aquesta xarxa d'institucions té un paper crucial en la projecció internacional i en el reforçament d'altres recursos i iniciatives que contribueixen a promoure la imatge i la influència de Catalunya en l'àmbit global. Contribueixen a consolidar la imatge i la influència de Catalunya en diversos països i àmbits”, ha afirmat Serret. La consellera ha subratllat la importància de mantenir i reforçar les relacions establertes a través d'aquesta xarxa de delegacions, amb l'objectiu de promoure la credibilitat i la sostenibilitat a llarg termini de les connexions internacionals de Catalunya: “Això respon a la vocació de la societat catalana de mantenir relacions duradores i positives amb altres països, reflectint la seva determinació a ser un actor actiu i proactiu en l'escenari mundial”.

mapamundi branded exterior
 

 

Catalunya és la nació sense estat al món amb la xarxa de representació institucional més potent en l'àmbit global. Més enllà d'aquesta xarxa de delegacions del Govern a l'exterior, la Generalitat disposa també d'oficines turístiques, comercials, culturals i de cooperació arreu del món, totes elles representades en aquest mapa. 

Europa i la Mediterrània, el principal focus de l'acció exterior de la Generalitat

En aquest context, la consellera ha destacat la prioritat d'Europa i la Mediterrània en l'acció exterior de la Generalitat de Catalunya, atesos, explica, als vincles geogràfics i la vocació de pertinença de la societat catalana.

“Som i volem ser un soci proactiu a Europa perquè som profundament europeistes. Tenim una llarga tradició. Vam ser dels primers governs no estatals a estar presents a Brussel·les amb una delegació en aquella època el Patronat Català pro Europa. I avui tenim la delegació de la Generalitat al cor de Brussel·les, al cor de les institucions, que ha esdevingut referent en tot aquest teixit d'organismes i de representacions que treballen i que contribueixen diàriament al projecte europeu”.

D’altra banda, la consellera també ha destacat que Catalunya fa anys que treballa amb iniciatives com la macroregió mediterrània. Es tracta d’una aliança entre els governs més pròxims a la ciutadania de totes les ribes de la Mediterrània que té com a objectiu unir esforços per fer front a reptes comuns. “Un dels reptes fonamentals és el canvi climàtic, ja que al Mediterrani és un dels espais on més afecta. Per tant, necessitem unir esforços per assegurar prosperitat, benestar en el conjunt de la Mediterrània i ser conscients que el futur d'Europa i el futur de la Mediterrània van de bracet. Amb la macroregió serem més eficients a l'hora d'utilitzar els diferents mecanismes de fons europeus i també dels fons propis que puguem aportar. També teixirem noves relacions entre governs locals i regionals del nord d'Àfrica, de l'Est, de l'Orient Mitjà, del sud d'Europa, per fer projectes que tinguin aquest impacte directe en les economies locals”, ha resumit la consellera. 

El Govern de Catalunya és qui lidera l'impuls d'aquesta iniciativa juntament amb la regió de la Provença-Alps-Costa Blava. És per això que el 24 de novembre la Generalitat organitza una cimera internacional a Barcelona per definir el full de ruta de la macroregió mediterrània per tal que sigui una realitat al més aviat possible. 

Per últim, Serret ha augurat una molt bona projecció de la política exterior catalana en els anys vinents. La consellera ha explicat que una mostra d'aquesta tendència positiva és que el Govern està creant un cos d'acció exterior i d'Unió Europea per disposar de professionals especialitzats en l'àmbit de les relacions internacionals, fet que permetrà un reforç molt important per internacionalitzar les polítiques públiques de la Generalitat.   “Hem evolucionat molt i això ens farà ser un actor amb encara més capacitat de presència, influència i contribució en positiu a Europa i la mediterrània. També en totes aquestes relacions que fem més enllà, amb més presència a l'Àsia i a l'Àfrica, i reforçant contínuament Amèrica i l'Amèrica Llatina, on tenim aquests llaços històrics tan potents”, ha conclòs.