Meritxell Borràs confessa que mai no havia pensat que aniria a la presó. Però hi va anar. I els records d'aquelles jornades implacables ha quedat recollits en un dietari que sota el nom de 34 dies de tardor i una primavera ha presentat aquest dimecres a l'auditori de la Casa del Llibre. Ho ha fet acompanyada del president, Quim Torra, i sis consellers del Govern, en una sala plena de gom a gom on s'ha condensat un relat complicat i saturat d'emoció i llàgrimes, però també amb somriures i amistat. "Aquesta onada de solidaritat que ens feu, a mi, sé que en el fons és a tots nosaltres", ha agraït en referència a la resta de presos.

La veu de la consellera Dolors Bassa, amb qui Borràs va compartir a Alcalà Meco les jornades que transcorren en el dietari, ha estat també protagonista en l'acte a través de la carta, que ha llegit la germana Montse, on explica les relació primer distant i finalment de gran amistat que van compartir. "Cada una representava per a l'altra el salvavides en la complicitat. Per mi han estat 34 dies de tardor que mai no hauríem d'haver viscut i un dia de primavera que havíem d'haver compartit", explica l'exresponsable de Treball en la carta.

Borràs ha lamentat que durant aquells dies van constatar també el tracte diferenciat que rebien els homes i les dones empresonats. "Es parlava de dues presons, Estremera i Soto del Real, i no es parlava d'Alcalà Meco. En moltes ocasions no existíem", ha retret tot lamentant que les dones caiguin "en l'oblit també en aquestes situacions tan dures".

torra borras ML

La intervenció de Torra, la presència del qual no estava prevista, ha estat breu, abans de marxar per seguir amb la seva agenda i ha servit per autoinculpar-se com a responsable del mateix delicte que s'atribueix als presos. "Més enllà dels moments d'angoixa i repressió no oblidéssim mai que l'1-O va ser un dia de victòria, vam guanyar a un Estat que no va poder impedir que votéssim amb llibertat", ha subrallat el president que ha cridat a conservar la memòria d'aquells dies per transmetre'ls a les generacions futures.

Des de la primera filera de l'auditori seguia l'acte la família de Borràs i els consellers Miquel Buch, Josep Maria Bargalló, Esther Capella, Chakir El Homrani, Àngels Chacon i Jordi Puigneró i exconsellers i alts càrrecs del Govern,entre els quals Joana Ortega i Quico Homs. També era present el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, que li va fer costat durant l'estada a la presó.

Davant la pregunta del periodista sobre què pensa en escoltar l'expresident José María Aznar dona per condemnats els presos de l'1-O, la consellera ha admès: "Fa por que gent com José María Aznar amb les influències i tots els contactes que té doni això per fet. Esgarrifa horrors enfrontar-te així a un judici"