Un altre cara a cara escalfat. Eleccions a l’horitzó i Catalunya com a excusa per dir mentides i fer retrets. Aquest cop ha estat el torn del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, de dir mentides relacionades amb el castellà a l’escola catalana. “No pactaré amb l’independentisme perquè els nens espanyols no puguin aprendre espanyol a Espanya”, ha manifestat el cap de l’oposició en el cara a cara que ha tingut aquest dimarts al Senat amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Aquesta frase del líder dels populars ha portat cua, i ha servit per a les rèpliques del president espanyol i de la senadora d’Esquerra Republicana Mirella Cortès.

Durant una de les seves intervencions, Sánchez ha ironitzat i s’ha referit a ell com a “mal patriota perquè em venc als nacionalistes”. “Vostè prefereix l’Espanya i la Catalunya d’octubre del 2017 o l’Espanya i la Catalunya del 2022?”, li ha etzibat Sánchez a Feijóo durant el seu enfrontament a la cambra alta espanyola. “Renovi el seu argumentari”, li ha suplicat el president del govern espanyol al seu opositor. “No som mals patriotes, ho som tants com vostè”, ha sentenciat.

Feijóo, però, no ha volgut baixar del burro, i ha insistit que si algun dia es converteix en president del govern espanyol no pactarà amb cap força independentista. “I tampoc no incompliré la Constitució”, ha afegit. Així doncs, ha demanat una Espanya en la qual el castellà i el català “es trobin en una situació d’igualtat” a l’escola catalana; i li ha retret a Sánchez que ell sempre vulgui defensar el seu patriotisme pel fet que el PSOE va donar suport a l’article 155 l’any 2017. “Vostè prefereix parlar amb ERC i Bildu abans que amb el PP; i aquest és el seu problema, no el meu”, ha afegit.

 

Quan ha estat el torn de Cortès, ha reivindicat que “si Espanya fos una democràcia plena, jo ara estaria parlant en català en aquest faristol, sense que res ni ningú m’ho prohibís”. Després de rebre diversos aplaudiments per haver respost d’aquesta manera a les declaracions de Feijóo, la senadora d’ERC ha posat sobre la taula una sèrie de motius pels quals, segons ella, l’estat espanyol no és una democràcia plena: “No hi hauria ni exiliats ni represaliats, escoltaria les resolucions internacionals que demanen acabar amb la repressió a Catalunya, no tindrien por a preguntar si es prefereix monarquia o república i invertirien el que toca en Rodalies”. “Espanya ha entrat en una espiral repressora”, ha denunciat Cortès.

Per acabar, Sánchez li ha contestat a Cortès que des del govern que ell mateix presideix “no utilitzarem mai les llengües per a enfrontar-nos a altres grups polítics”. “Les llengües estan per unir i caldria obrir una taula de diàleg entre els partits catalans”, ha afegit.

Més tard ha estat el torn de Josep Lluís Cleries. Tot i que no ha fet una referència directa a les declaracions de Feijóo, sí que ha estirat el fil del discurs de Cortès, i li ha recordat a Sánchez que la seva formació, Junts per Catalunya, va impulsar una reforma del reglament de les Corts perquè es pugui parlar en català, euskera o gallec des del faristol. “Posem-ho ja en marxa i així tots contents”, ha dit.