Si ser cridat a formar part d'una mesa electoral ja acostuma a ser un maldecap per a l'afortunat o afortunada, als qui els ha tocat ser-ho aquest 14 de febrer ho tindran encara més complicat. Que les eleccions coincideixin amb la cresta de la tercera onada de coronavirus dificulta la tasca dels escollits, que des d'aquest dijous ja saben que no hi ha prou vacunes per immunitzar-los abans del dia dels comicis. Disposaran, això sí, de la mateixa vestimenta de protecció que usa el personal sanitari i tindran l'opció de fer-se un test d'antígens uns dies abans. A més, rebran una formació específica. 

El Departament de Salut ha anunciat avui que "no convé prioritzar" aquest col·lectiu, tenint en compte que hi ha escassetat de vacunes. Per això s'ha pres la decisió de no subministrar-la als membres de les meses electorals. Així s'ha comunicat a la reunió de la taula de partits celebrada aquest dijous al Parlament, poques hores abans que arrenqui la campanya electoral

En vista a la situació epidèmica que s'espera per a mitjans de febrer, el Govern ha optat per "augmentar el grau de protecció per als membres de les meses". En comptes de facilitar-los una mascareta quirúrgica, se'ls entregarà una FFP2, que hauran de fer servir durant el tram de votació de la població general.

Per a la franja reservada perquè votin els infectats de Covid i els seus contactes estrets, entre les set i les vuit del vespre, hauran d'enfundar-se en un equip de protecció individual (EPI), el mateix vestit que fan servir els sanitaris que realitzen les proves diagnòstiques. Concretament, una bata resistent a líquids, una pantalla facial i guants. A cada col·legi electoral hi haurà una persona que serà el "referent sanitari" que els ajudarà a col·locar-se l'EPI. En paral·lel, l'Agència de Salut Pública els impartirà un curs específic que ja s'està dissenyant. 

Test d'antígens voluntari

Durant els dies previs a la jornada electoral, entre el 9 i el 12 de febrer, tots els membres de mesa estaran cridats a sol·licitar cita al seu CAP de referència per sotmetre's a un test d'antígens. Tant els titulars com els primers suplents. Això sí, aquestes proves no seran obligatòries. El secretari de Salut Pública ha advertit que encara que es facin el test i surti negatiu, és de vital importància que se segueixin complint les normes de prevenció, ja que el resultat només serà la fotografia d'aquell dia. "No pot convertir-se en un salconduit per saltar-se les mesures", ha assenyalat Ramentol. 

Per poder donar cobertura a tot aquest augment de proves, s'enviarà 60.000 tests addicionals als centres d'atenció primària.

Pel que fa a la campanya, totes les forces polítiques reunides aquest dijous s'han compromès a prioritzar els actes en format telemàtic i que els mítings presencials es reservin només per als veïns del municipi on se celebri