Un total de 27.000 aspirants s'han presentat a les oposicions per ocupar una de les 2.210 places ofertades en l'última promoció d'agents de la Guàrdia Civil. Ara bé, d'aquests 27.000 aspirants, més de deu mil han suspès la prova d'ortografia i per tant han quedat exclosos de les oposicions. Aquesta xifra de suspesos representa que el 43,65% dels opositors, segons va informar la Prefactura d'Ensenyament de la Guàrdia Civil aquest divendres.

L'examen en qüestió consistia en un exercici de deu frases numerades en les que hi apareixien subratllades quatre paraules (marcades amb les lletres A,B,C i D). L'aspirant a guàrdia civil havia de marcar quines de les paraules subratllades eren errònies en un termini de 10 minuts.

Per aprovar, els aspirants havien de d'encertar 30 de les 40 respostes, en cas de no arribar a aquestes respostes correctes, l'aspirant es declarat 'no apte' i eliminat del procés selectiu. Això va provocar que el primer dels exàmens fos superat per 13.000 aspirants, dels que 8.000 no van superar les proves d'idioma o coneixements.

La paraula anul·lada

Ara bé, la Guàrdia Civil ha decidit anul·lar per un "error tipogràfic" la paraula "javaque" inclosa en un dels exàmens d'ortografia realitzats pels aspirants, en considerar que el terme que degué figurar és "javeque". Així ho ha indicat aquest divendres la mateixa Prefectura d'Ensenyament en la resolució que inclou les notes provisionals de les proves selectives d'ortografia, coneixements, idiomes i psicotècniques d'accés al Cos.

La paraula que hauria d'haver-se inclòs és "javeque" que els aspirants haurien de marcar com a incorrecta, ja que el terme és "jabeque", definit, entre altres accepcions com a "embarcació costanera de tres pals, amb veles llatines, que també solia navegar a rem". Per això, la Guàrdia Civil ha acordat invalidar "javaque" en els exàmens del dissabte 13 de juliol en els quals va aparèixer de manera incorrecta aquesta paraula que no està reconegut en la RAE.

Fonts de la Guàrdia Civil han explicat a Efe que aquesta pregunta queda invalidada, però no així el conjunt de l'examen ortogràfic com reclamen des de dilluns més de 6.000 afectats a través del portal digital de signatures Change.org.

Els afectats denunciaven la presència en els exercicis de paraules inexistents en la RAE com "hazquirente", "javaque" o "dexcrecían" i unes altres en desús com "sallal" o "frange", mentre que la del dia 14 contenia paraules més comunes com a "horchata", "hapoteosis", "alcornoque" o "hevento".

La resolució indica a més l'anul·lació de dues preguntes de les proves 1A i 1B de coneixements del diumenge 14, ja que es va realitzar una modificació en l'enunciat "que no va poder dur-se a terme en totes les seus a causa de la finalització del temps d'execució de la prova".