Els dos principals actius de l'independentisme a Madrid, Gabriel Rufián i Laura Borràs, han tornat a posar cara -i veu- a les discrepàncies evidents entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana sobre la necessitat o no d'exigir la presència d'un mediador perquè la mesa entre governs comenci a caminar. Tots dos n'han parlat des del Congrés dels Diputats. 

Primer ha estat Borràs, que en la línia del president Torra, ha advertit que "el relator no és una qüestió de JxCat" sinó que "és una obligació". L'exconsellera ha recordat que "el govern espanyol ja ho havia acceptat quan es va aixecar de la taula de diàleg" i ha posat el focus en la votació de fa dues setmanes al Parlament, en la qual la majoria independentista va aprovar que "arran dels antecedents i per dotar de garanties el diàleg es requereix d'una mediació internacional". La líder de JxCat a Madrid ha conclòs que la incorporació "d'un tercer" que vigili el compliment dels acords "no és un obstacle sinó un deure". 

En canvi, en nom dels republicans, Rufián ha seguit el relat marcat per la direcció els últims dies. "Seria contraproduent posar més pressió a una taula que ja de per si -i per raons òbvies- tindrà molta pressió". El cap de files d'ERC al Congrés ha evitat polemitzar amb Borràs i ha expressat "tot el respecte a l'espai convergent i el seu debat intern". Alhora, ha cridat a l'esperança. "Em quedo amb que surti bé i deixem enrere l'etapa fosca on les idees es perseguien judicialment". 

En el que sí que han coincidit tots dos és en confiar que la primera reunió de l'espai de diàleg entre la Generalitat i l'Estat per abordar el conflicte polític se celebri, com van comprometre's Torra i Sánchez, abans que acabi febrer.