El cadàver de José Manuel Maza serà enterrat sense ser sotmès a cap autòpsia, segons ha anunciat l'ambaixador d'Espanya a l'Argentina, Javier Sandomingo. El motiu de la decisió és que la causa de la mort "és natural" i "a més en un hospital", ha insistit l'ambaixador, per la qual cosa l'autòpsia "no és necessària".

De les declaracions del diplomàtic es desprèn que l'hospital on va morir Maza ha facilitat les evidències clíniques per declarar-ne la mort natural. Ordinàriament, una mort sobtada sol considerar-se sospitosa si no hi ha proves forenses en sentit contrari, que habitualment procedeixen dels resultats de l'autòpsia.

El trasllat del cadàver de Maza es farà aquest dilluns en un vol regular que surt de Buenos Aires a les 17:30, hora espanyola. "No tenim tots els tràmits fets, però això és el que és possible i previsible", ha dit Sandomingo. El trasllat correspon a la família, per la qual cosa l'ambaixada no ha tancat l'horari. El fill de Maza és a Buenos Aires per encarregar-se del tràmit.

Sandomingo també ha explicat que no és necessari un avió d'estat per retornar el cadàver a Espanya. "Quan hi ha enllaços aeris normals, no n'hi ha cap necessitat... Hi ha cinc o sis vols [Buenos Aires-Madrid] cada dia. Entenc que és normal utilitzar aquests vols".

José Manuel Maza va morir aquest dissabte a causa d'una infecció renal. Quan assistia a l'assemblea de l'Associació Iberoamericana de Ministeris Públics es va sentir malament i va ser traslladat a una clínica privada, on va morir. Des del seu entorn van assenyalar que, encara que inicialment el seu estat era de certa gravetat, no es temia per la seva vida. Tenia 66 anys.

El relleu

El govern espanyol ha d'iniciar els tràmits per al relleu de Maza, en un procés que durarà almenys dues setmanes. Entretant, es farà càrrec del Ministeri Públic el tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas.

Navajas ha treballat braç a braç amb Maza contra l'independentisme català, i el va acompanyar en la presentació de les querelles contra el president Carles Puigdemont i la resta del Govern per delictes de rebel·lió, sedició i malversació, i contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i cinc membres de la Mesa que van tramitar la declaració d'independència.

Luis Navajas i José Manuel Maza, el 2016

És la segona vegada que Navajas assumeix aquesta funció. Amb la renúncia d'Eduardo Torres-Dulce com a fiscal general de l'Estat, el 19 de desembre del 2014, Navajas ja va ocupar de manera interina la plaça fins que Consuelo Madrigal en va prendre possessió com a nova titular, el 13 de gener.

L'Executiu ha de cercar el successor de Maza entre juristes espanyols de prestigi reconegut i amb més de quinze anys d'exercici efectiu de la professió. El fiscal general de l'Estat, el mandat del qual dura quatre anys, és nomenat i cessat pel Rei a proposta de l'Executiu després de l'acord en Consell de Ministres, però li l'aval del Consell General del Poder Judicial i ha de ser escoltat en la Comissió de Justícia del Congrés per obtenir el beneplàcit del legislatiu espanyol.