A les portes del 8-M, una nova campanya de denúncia feminista ha esclatat a les xarxes socials. Sota el hashtag #MatxisEI, tot un seguit de dones que han patit violència masclista practicada per homes de l'esquerra independentista han optat per trencar el silenci i fer públics múltiples abusos viscuts, ja siguin psicològics, sexuals o socials. "És un entorn on les dones ens sentim segures i sentim que -com que s'hi defensa la lluita feminista- allà no ens pot passar res, però passa", explica a ElNacional.cat Juliana Canet, la impulsora d'una iniciativa que s'ha acabat enduent pel davant l'alcalde d'Argentona -vinculat fins fa poc a la CUP- i davant la qual Endavant, Arran, Poble LLiure i altres col·lectius d'aquest espai han hagut de fer públics diversos comunicats. 

Tot va començar el 29 de febrer passat, en una reunió d'amigues en un bar. "Sembla que és on comencen tots els 'me too'", ironitza Canet. Allà, espontàniament va començar una conversa sobre les dinàmiques masclistes amb què actuen molts homes en assemblees, amb "actituds de superioritat i paternalisme". Arran d'aquelles reflexions van intercanviar experiències viscudes en primera persona. Canet, influencer amb més de 17.000 seguidors, va decidir compartir al seu perfil un pensament: "els homes que més odio del món: els de l'esquerra independentista, perquè són uns machis i a sobre fan veure que no". I va convidar la xarxa a fer "un 'me too d'homes agressors que militaven a sindicats d'estudiants i organitzacions polítiques" que "van d'aliats i resulten ser agressors". 

La reacció ha superat totes les expectatives. Ha estat un autèntic boom. Desenes de casos han anat sortint a la llum, fent evident que el masclisme és transversal i no entén de colors polítics. Les denúncies, moltes de les quals anònimes, van des de situacions de masclisme recalcitrant en les quals l'individu-mascle en qüestió s'aprofita de la seva condició per imposar-se a la víctima, fins a casos d'assetjament i abusos sexuals explícits. Entre aquests últims, hi ha el de l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo, protagonista de diverses acusacions similars. 

L'alcalde d'Argentona i el protocol de la CUP

Aquest dimarts, en el marc del #MatxisEI, una dona va assenyalar directament el fins avui alcalde d'Argentona com a assetjador sexual. Des d'un perfil anònim narrava com en diverses ocasions Eudald Calvo li havia grapejat els pits sense el seu consentiment i com, quan ella li feia saber que allò era intolerable ell se'n reia. No era l'única. Com ella, com a mínim dues víctimes més han acusat aquests dies Calvo públicament per experiències similars. 

Veient-se acorralat, Calvo va demanar primer perdó i hores després ha acabat abandonat el càrrec d'alcalde. No ha estat fins que s'ha vist ofegat per la pressió popular que ha acabat cedint. Mentrestant, s'havia sentit impune. La prova és que a finals de 2019 el seu partit, la CUP, va demanar-li que plegués després de rebre una denúncia per assetjament sexual vinculada a Calvo. Com que ell es va negar a assumir responsabilitats, el van acabar expulsant, tal com mana el protocol de prevenció i abordatge de les violències masclistes dels anticapitalistes, aprovat el passat mes de juny, pocs mesos després que l'exdiputada Mireia Boya fes públic que al llarg de molt de temps havia estat sotmesa a una agressió psicològica continuada per part d'un company del Secretariat Nacional del partit. La CUP és de les úniques formacions a tot l'estat espanyol que compta amb un manual d'actuació per a casos com aquest. "Per garantir espais segurs i reparar la víctima calia una dimissió, ell no va fer assumpció de responsabilitat i vam procedir a expulsar-lo i informar l'assemblea local". 

Per què en el seu dia el partit no va comunicar públicament el cas als mitjans? L'explicació que dóna la seva diputada, Natàlia Sànchez, és que de cap manera ho han "silenciat", sinó que el seu protocol "no incorpora la mesura de fer-ho públic". Alhora ha reconegut que el fet que l'agressor no assumeixi responsabilitats és una pràctica habitual del patriarcat, que també afecta l'esquerra independentista. 

El de l'alcalde d'Argentona no és l'únic cas vinculat a la CUP. Entre les múltiples denúncies, n'hi ha una altra que implica directament la CUP de Vic. Un "malson" arran del qual la víctima assegura que continua "en estat d'alerta" quan assisteix a algun acte per "por" a creuar-se'l.