Centenars de persones han participat aquest dilluns al vespre en una manifestació a Manresa per denunciar l'agressió racista per part de sis mossos contra un jove a Sant Feliu Sasserra (Bages). La marxa, que portava per lema 'Contra els abusos policials i contra el racisme', ha començat a les set de la tarda i ha recorregut els carrers de la capital del Bages. Durant la protesta s'han sentit consignes com "Manresa és antiracista" o "prou impunitat pel racisme policial", i també d'altres en suport a Wubi, el jove que ha denunciat haver patit agressions i vexacions per part dels Mossos el gener de 2019. Interior ja ha anunciat el canvi de destí dels sis agents implicats en la presumpta agressió.

Masiva Protesta Contra La Agresión Racista De Los Mossos En Manresa

Un dels moments tensos de la marxa ha estat quan un vehicle dels Mossos ha passat a gran velocitat a prop dels manifestats. En una altra ocasió els manifestants han guardat un minut de silenci amb el genoll a terra i el puny alçat, com a símbol de protesta per la mort de George Floyd a mans de la d'un policia als Estats Units. D'altra banda, també s'ha pogut veure com els ciutadans que s'anaven topant amb la marxa s'hi aturaven i alguns aplaudien la protesta.

manifestacio antiracista manresa - ACN

 

ACN

La manifestació ha acabat cap a les vuit del vespre, a la plaça Major amb tots els participants asseguts a terra. La portaveu de la Plataforma antiracista de Manresa, Osati Iyoyota, emocionada, s'ha dirigit al agents de la policia municipal que hi havia allà i els ha demanat que no protegeixin a policies agressors. Tot seguit, han format un gran cercle i han els participants han acabat ballant.

El jove aconsegueix gravar les vexacions

Juntament amb SOS Racisme, el jove i la família han decidit fer-ho públic enmig del moviment mundial 'Black Lives Matter'. El cas es remunta el 10 de gener del 2019. El jove sortia de casa quan, al mateix edifici, hi havia una actuació policial per un desnonament. En el moment d'entrar al pàrquing, un grup d'agents van entrar i li van demanar la documentació. Mentre l'identificaven, un dels policies li va preguntar si era el "jardiner" de l'edifici i "van començar a llençar-li bosses d'escombraries, a empentar-lo, a escopir-lo i a propinar-li cops al cap mentre proferien insults racistes".

En Wubi va aconseguir fugir, però un agent va disparar una arma sense arribar a tocar-lo, segons denuncia SOS Racisme. El jove va trucar els seus veïns per avisar-los, però un dels agents es va posar al telèfon i va amenaçar-lo amb posar-li una "ordre de recerca i captura" si no tornava. Davant d'això, el jove va decidir tornar, però va engegar la gravadora amb el mòbil.

Segons el relat de l'entitat, els agents van acusar-lo d'haver pegat un policia i van portar-lo cap al pàrquing, on el van tirar a terra, el van colpejar amb les botes a les costelles, el van escopir i el van humiliar amb insults racistes. En la gravació, se sent com els agents li diuen "tu ets un mono", "un altre dia que toquis a un dels meus, t'enfonso la cara a aquí", o "això és el més a prop que veuràs el dimoni". També li van dir "negre de merda, fill de la gran puta", "negre de merda, racista és poc" o "racista no, el següent".

SOS Racisme explica que a continuació van traslladar Wubi a comissaria detingut i que no va ser fins hores més tard que un altre grup d'agents el van traslladar al centre hospitalari Sant Joan de Déu de Manresa, on li van fer radiografies i proves en presència dels agents. Els Mossos el van posar a disposició judicial en qualitat de denunciat per un delicte contra la salut pública, però el jutjat d'instrucció número 5 de Manresa va arxivar el cas.

Aquest dilluns SOS Racisme ha subratllat que les proves són "contundents" i que confien que la justícia condemnarà els mossos investigats.