Cada 10 de setembre a la nit molts pobles i viles del país celebren les tradicionals marxes de torxes per la independència.

La vigília de la Diada té lloc aquest acte, que, segons els organitzadors, ha de servir com a gest d’expressió popular, de denúncia contra “tot allò que atempta contra les llibertats nacionals i la democràcia” i de reivindicació independentista, això sí, sense “manipulació ni utilització partidista”.

Imatge: marxadetorxes.cat

Enguany la nit del 10 de setembre seran 112 les marxes que tindran lloc en algun punt del territori.

A Barcelona, les dimensions de la capital del país fan que les marxes es facin per barris.

Algunes d’elles acaben en el mateix punt, el Passeig dels Til·lers, on es farà la lectura d’un manifest. Hi conflueixen allà les marxes de Fort Pienc, Sagrada Família, Sant Andreu i Sant Martí.

També es fan marxes a l’Eixample, Sants-Poble SecLes CortsCiutat Vella i la Barceloneta. Aquestes dues darreres acaben al Fossar de les Moreres.

A la resta del país, destaquen les marxes de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), una de les que agrupa més gent, i que aquest any compta amb la participació d’Anna Arqué, de la Comissió Internacional de Ciutadans Europeus.

A Sant Iscle de Vallalta (Maresme), en aquesta vigília de la Diada les marxes dels pobles del voltant hi conflueixen, en una cerimònia on llegirà un manifest l’actor Quim Masferrer.

Badalona, Manresa, Reus, TerrassaSanta Coloma de Gramanet són, a part de Barcelona, altres de les ciutats grans que organitzen marxes.

A banda de les marxes de torxes per la independència, hi ha la Marxa dels Vigatans, a Vic, en què escamots de la zona conflueixen a la capital d’Osona per recordar el suport de la ciutat a l’arxiduc Carles III d’Àustria