El català es troba en hores baixes a l'educació. I és que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a imposar el 25% de castellà a les aules és només la punta de l'iceberg. La realitat és que l'ús del català viu en un constant decreixement, i cada cop és més residual entre els alumnes. Un problema que també afecta les universitats catalanes, on els casos de discriminació del català són habituals. Segons les dades oficials que han recollit des de la Plataforma per la Llengua, a Catalunya només un 60% de les classes són en català, i en un mes l'organització va recollir 120 denúncies de canvis d'idiomes de les classes.

Per fer front a aquesta situació, el Departament de Recerca i Universitats ha presentat aquest dijous les mesures del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca. Aquesta és la primera vegada que s’arriba a un acord entre el Govern i les universitats i els centres de recerca de Catalunya per reforçar el català en el món acadèmic. L'objectiu és fer plenament efectiu l’ús del català com a llengua pròpia de les universitats de Catalunya així com garantir els drets lingüístics dels estudiants i incrementar l’ús del català. En el pla participen les 12 universitats catalanes i els 31 centres de recerca, entre les quals hi ha la Pompeu Fabra.

Precisament, aquesta mateixa universitat ha recollit en un fil de Twitter les diferents propostes que està engegant per a defensar el català a les seves aules. Per exemple, s'ha fet una diagnosi de la situació de la docència en català, i s'ha iniciat un programa per a formar el professorat en aquesta llengua, mentre que també s'ha incrementat l'oferta de cursos de català, amb un notable augment de la participació. Però hi ha un punt que ha irritat especialment a l'espanyolisme: la creació d'un nou canal perquè els estudiants puguin comunicar incidents, amb l'objectiu declarat de "millorar la seguretat lingüística i evitar canvis de llengua de docència".

"Llenguatge orwel·lià"

El diputat de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, no ha pogut evitar expressar la seva opinió a la mateixa xarxa social. És l'expressió "millorar la seguretat lingüística i evitar canvis de llengua de docència" que més ha molestat el parlamentari, que ha acusat la Universitat Pompeu Fabra de fer un "ús orwel·lià del llenguatge". "Tot per evitar que es parli castellà. Pura hispanofòbia institucional", ha reblat, en un habitual atac del taronja contra qualsevol manifestació del català. I ho ha conclòs tot plegat amb un lament: "Pot ser que Catalunya estigui definitivament perduda".