Marta Rovira que porta gairebé 2 anys a l'exili a Ginebra, ha estat entrevistada per Roger Escapa per al programa El Suplement de Catalunya Ràdio. La secretària general d'ERC s'ha mostrat decidida a dialogar amb el govern de Madrid, però també ha deixat clar que les concessions efectives són una condició bàsica per al manteniment de l'estabilitat del govern de coalició PSOE-Podem: "Si el govern espanyol vol pressupostos ha de donar passes en la taula de diàleg".

Aposta pel diàleg, tot i que sense optimisme

Rovira ha volgut deixar clar que el que no es vol és dialogar sobre un nou Estatut d'Autonomia o sobre uns pressupostos, sinó sobre el conflicte polític que arrosseguen Catalunya i Espanya. Ha reconegut que els acords no seran fàcils: "Hem de dialogar tot i que sigui amb escepticisme", perquè "aquesta és una via per guanyar legitimitat", ha explicat. "No ens deixarem prendre la bandera del diàleg i la negociació", ha declarat Rovira. Tot i això ha assegurat que no es mantindran molt de temps a la mesa si no hi ha progressos: "això ha de tenir un límit", ha assegurat, per aclarir que aquest límit hauria de ser inferior a una legislatura, tot i que no ha volgut posar-hi data perquè admet la complexitat del tema.

Embat a Madrid

"Si la taula de diàleg fracassa, ERC haurà de tornar a fer un embat democràtic a l'Estat", adverteix Rovira, qui afegeix: "No podem viure eternament en una negativa política, que és la que l'Estat ens ha donat sempre. Qualsevol proposta que fa Catalunya és rebuda amb burles i menyspreu: sempre tenim la mateixa resposta". Però davant aquesta possibilitat, adverteix que cal preparar-se y ampliar forces: "hem de teixir complicitats", explica. Segons la secretària general d'ERC: "no estem en un moment resolutiu". I ha afegit que en això tothom hi està d'acord: "Ara no estem preparats per fer el que volem", adverteix front a les crides de Carles Puigdemont a la "lluita final".

Contra les eleccions

Rovira ha marcat diferències respecte a Quím Torra, tot apuntant que aquest no hauria d'haver convocat eleccions: "si els independentistes no estem d'acord, hem de seure i posar-nos d'acord. Estem patint un embat de l'Estat espanyol". Afirma que a partir d'ara cal recomençar una nova etapa de la política catalana, en la que l'independentisme porti el lideratge. I ha afirmat que després de les eleccions ERC intentarà fer un govern que garanteixi l'autodeterminació i l'amnistia.

Massa lluny del mar

Rovira no preveu tornar aviat de Suïssa: "La meva prioritat no és tornar a casa. Si torno a casa i tot segueix com està, no té cap sentit haver marxat a l'exili". I recorda que encara l'acusen de rebel·lió tot i que s'ha demostrat que la rebel·lió no va existir.  Marta Rovira se sent satisfeta d'haver poder preservat la seva vida familiar davant una acusació injusta: "No tinc pressa per tornar a casa. Aquí tinc les persones que estimo. Jo tornaré. No m'he marcat una data, però tornaré". I continua denunciant que "em persegueixen per la posició política que tinc". Tot i que està decidida a continuar a l'exili, Marta Rovira està a disposició del partit per presentar-se a les llistes de les eleccions al Parlament de Catalunya encara que no li permetin accedir al càrrec. Afirma que cal no cedir davant la repressió i fer llistes amb la gent que es vol encara que després no es puguin incorporar al càrrec. Rovira confia en què la seva estada a Ginebra, una ciutat amb una intensa vida diplomàtica, serveixi per internacionalitzar la seva lluita política. Afirma que en aquest país, on "la gent és molt demòcrata" se sent molt escoltada. Rovira explica que es manté en contacte a Suïssa amb Anna Gabriel, amb qui comparteix "algun projecte en l'àmbit internacional". Rovira continua decidida a seguir a Ginebra per lluitar per la independència. Ara bé, malgrat de ser de terra endins, a Suïssa enyora el mar: afirma que somnia en banyar-s'hi.