La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha explicat al diari suís Le Temps per què ha decidit exiliar-se a Suïssa i ha assegurat que en els darrers mesos ha passat un autèntic calvari a Barcelona.

"A Barcelona vivia en una presó interior, era seguida per la Policia constantment al carrer, rebia pressions i amenaces, especialment d'alguns mitjans de comunicació però no només d'ells. No podia expressar opinions polítiques lliurement sense el risc de ser perseguida penalment de manera infundada. Era molt colpidor. La meva filla ho patia també perquè em demanava cada dia que anés alerta quan sortia al carrer. S'inquietava per mi i n'era conscient malgrat l'edat de 7 anys. Avui sóc molt més útil essent lliure", ha indicat.

Rovira afirma que és conscient que possiblement durant molt de temps no podrà tornar a Catalunya, i que quan s'acabi el curs escolar la seva filla i el seu marit aniran a viure amb ella. "Estic buscant feina. Vull refer la meva vida aquí amb la família i posar-me sota la protecció de Suïssa", ha manifestat.

La secretària general d'ERC no fa en l'entrevista valoracions sobre la política interna catalana, però sí que assenyala que "per ara no renunciarà" al càrrec de número dos del partit. "Tenint en compte que el president del partit [Oriol Junqueras] i diversos dels nous dirigents són a la presó, es produiria un buit si jo dimitís ara", ha afegit.

Rovira ha apuntat que si s'hagués quedat a Catalunya i no s'hagués exiliat ara "estaria entre reixes". "He vist la desventura del meu company Oriol Junqueras, que està empresonat des de fa 4 mesos. Tots els que van ser citats pel Tribunal Suprem de Madrid igual que jo el passat 23 de març, han estat empresonats. Carme Forcadell, expresidenta del Parlament; Raül Romeva, exmembre del Govern, i Jordi Turull, empresonat oportunament quan era candidat a la presidència de Catalunya", ha manifestat.

Segons Rovira, Espanya ja no és una "democràcia real" amb aquestes detencions, i quan persegueix rapers, "tuitaires que critiquen la monarquia" o quan es censuren exposicions com Arco.