Al dirigent popular Javier Maroto se li complica cada cop més el seu nou destí polític: el Senat. Després de no aconseguir representació per Alaba, el popular va recórrer a empadronar-se a un petit municipi de Castella i Lleó per poder ser senador. Dit i fet, Maroto va ser nomenat senador i, posteriorment, portaveu del grup popular a la mateixa cambra. Ara bé, és legal el que ha fet Maroto? La llei diu que per estar empadronat en un lloc s'hi ha de viure obligatòriament. 

És en aquest punt on les coses se li podrien estar complicant al flamant portaveu dels populars al Senat. El PSOE considera que l'empadronament del senador al poble de Sotosalbos (Segòvia), de tan sols 113 habitants, és fraudulent i ja ha sol·licitat a l'Ajuntament del municipi que el doni de baixa. 

Per empadronar-se en un municipi cal demostrar que s'hi viu i hi ha diverses formes per fer-ho: presentar una escriptura de l'habitatge, un contracte de lloguer, uns rebuts de la llum, l'aigua o el gas o l'autorització d'algú ja empadronat que doni fe que aquella persona residirà en el seu habitatge. Aquesta ha estat l'última forma escollida per Maroto per empadronar-se, tal com consta en els registres del consistori segons ha avançat eldiario.es

Va ser per aquest motiu quan el PSOE, mitjançant un dels seus regidors al municipi, va començar a sospitar del possible frau en l'empadronament de Maroto. Per això, Maroto va llogar un habitatge segons va dir ell mateix el passat dimecres, fet que l'Ajuntament ha posat en dubte perquè no constaria cap document que ho acredités.

Però aquest no és l'únic maldecap per a Maroto, ja que segons les últimes sentències de casos similars, s'ha de demostrar que es viu al lloc on una persona s'ha empadronat a més d'aportar els documents mencionats. Una forma de fer-ho és amb testimonis de veïns del municipi -per ara cap ha vist Maroto a Sotosalbos-, l'altre és aportar un nombre considerable de factures que demostrin un consum raonable d'aigua, llum o gas.