El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat la política penitenciària per als presos d'ETA basada en el "tractament individualitzat" que va impulsar quan va arribar al departament fa gairebé dos anys i ha recordat que va ser el Tribunal Suprem (TS) qui va autoritzar que els presos polítics fossin traslladats a presons de Catalunya mentre esperaven la sentència que finalment els va condemnar.

Ambdues qüestions han estat plantejades pels grups parlamentaris en la compareixença de Grande-Marlaska en la Comissió d'Interior, on ha exposat les principals línies de feina del seu departament per a aquesta legislatura.

Després de les peticions dels grups perquè detallés si comparteix el criteri exposat pel PNB o EH Bildu de posar fi a la política de dispersió de forma generalitzada, Grande-Marlaska ha contestat defensant el "tractament individualitzat" als presos d'ETA. "Són les juntes de tractament les que defineixen i refereixen aquest extrem", ha dit. En arribar a Interior va autoritzar l'acostament de presos d'ETA si no tenien delictes de sang i tenien ja complerta gran part de la condemna.

Grande-Marlaska ha qüestionat que, com li ha retret Vox, fins al desembre de 2019 s'hagin autoritzat 31 acostaments al País Basc de presos d'ETA, ja que ha diferenciat les presons dins de la demarcació d'aquesta comunitat i les properes a la regió.

En aquest sentit, ha enllaçat la situació dels presos d'ETA amb la dels presos polítics catalans, afegint que la concessió del tercer grau o l'aplicació d'articles com el 100.2 --que flexibilitza la situació a presó amb l'autorització de permisos-- són decisions recurribles per la Fiscalia i en la que, en última instància, ha de decidir un jutge.

"Jo no els vaig traslladar, vaig demanar autorització al tribunal perquè em digués si hi havia algun inconvenient", ha assenyalat sobre els líders independentistes. "El propi tribunal va dir que no hi havia cap inconvenient i podria haver ordenat portar-los per notificar-los la sentència", ha afirmat abans de sol·licitar la resta de grups: "Confiem en les institucions".