El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha assenyalat aquest dimecres que el Parlament estudia un "desafiament" al Tribunal Constitucional, i ha avisat que podria incórrer en "desobediència, com a mínim" si s'aproven resolucions que incideixin en elements ja anul·lats per la cort respecte de l'exercici del dret d'autodeterminació.

"Si s'arribés a debatre aquesta qüestió, d'aquesta naturalesa, i s'aprovessin en aquests termes al Parlament, hi podria haver una comissió de delicte de desobediència al Constitucional, com a mínim", ha advertit Marlaska en declaracions a TVE.

Així i tot, el ministre socialista ha evitat avançar-se als esdeveniments i s'ha limitat a dir que l'Estat de Dret "funciona" i que "aplicarà la resposta que preveu l'ordenament jurídic per a qualsevol incompliment".

"Tornar a la sensatesa"

Amb tot, ha reclamat que "torni la sensatesa" als dirigents catalans, i ha argumentat que els que plantegen desafiar el marc legal saben a què s'atenen. "Saben el que s'esdevé en un marc de dret, que no és cap altre que l'aplicació de la llei", ha insistit.

Sobre el fet que la Generalitat hagi evitat personar-se com a acusació, en defensa dels Mossos, en els processos judicials oberts contra els detinguts pels aldarulls, Marlaska ha admès que ho viu amb "tristesa" i ha exigit a les institucions catalanes que donin suport a l'actuació policial.

"Aquí no val la condemna equidistant. Només fan actes violents els violents", ha assenyalat. "Els Mossos i la Policia l'únic que fan és reestablir l'ordre públic i l'espai públic de seguretat. El que ha de fer la Generalitat és donar suport directament a l'actuació de Mossos i de la Policia, que és la Policia de tots", ha afegit, i ha destacat que les forces de seguretat són l'"avantguarda" a l'hora de defensar la societat dels violents.