La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha manifestat aquest dijous a Odessa, on ha viatjat per lliurar armament al govern ucraïnès, que les cartes bomba que han estat enviades a polítics espanyols, empreses i fins i tot l'ambaixada americana en els últims dies "tenen relació amb el suport a Ucraïna". Tot i que la ministra ha evitat en tot moment parlar de Rússia, ha advertit que en cap cas les amenaces rebudes variaran la política del govern espanyol a favor dels ucraïnesos. "En cap cas serà un límit per al suport clar d'Espanya", ha apuntat en declaracions a RNE.

"La investigació està en curs. Ha de quedar clar que cap carta ni acció violenta canviarà el compromís clar i ferm d'Espanya i dels països de l'OTAN i de la UE a l'hora de donar suport a Ucraïna, que defensa una causa justa", ha insistit Robles. 

La ministra ha fet referència a cinc enviaments amb explosius, encara que un nou sobre sospitós ha estat interceptat en el filtre de seguretat de l'ambaixada dels Estats Units a Madrid. Amb aquest nou sobre, serien ja sis els enviaments de similars característiques registrats els últims dies, des del 24 de novembre, quan se'n va remetre un al president espanyol, Pedro Sánchez. Se n'han localitzat fins ara a l'ambaixada d'Ucraïna, on es va produir un ferit, a la base aèria de Torrejón de Ardoz, el Ministeri de Defensa i a una empresa que fabrica armament a Saragossa.

Espanya ha proporcionat a Ucraïna els últims dies el "paquet més gran de material de defensa fins ara", segons ha anunciat la ministra de Defensa. Aquesta setmana, el Ministeri espanyol ha lliurat armament pesant, munició de llarg abast i antitanc al centre logístic a Polònia per a la recepció d'armes destinades a Ucraïna. La ministra, que s'ha reunit a Odessa amb el seu homòleg Oleksii Reznikov, ha afegit que complementen aquest paquet tres generadors elèctrics, material mèdic i 30 palets i set contenidors amb uniformes i equipaments contra el fred. La ministra ha anunciat a més el pròxim lliurament d'un nou paquet d'ajuda militar i el subministrament de materials de defensa davant dels atacs aeris i amb drons.  

Tot i que les mirades es dirigeixen a Rússia, l'ambaixada d'aquest país a Madrid ha condemnat l'enviament de paquets amb substàncies explosives i s'ha desmarcat de qualsevol relació amb aquests fets. "Condemnem qualsevol amenaça o acte terrorista", ha assenyalat la legació diplomàtica en un missatge publicat al compte de Twitter després que fins ara s'hagi confirmat l'enviament de sis paquets d'aquesta mena. "Qualsevol amenaça o acte terrorista, encara més dirigits contra una missió diplomàtica, són totalment condemnables", ha indicat l'ambaixada russa, després de fer-se ressò de l'enviament de "paquets explosius a l'ambaixada d'Ucraïna a Espanya i a unes entitats oficials espanyoles".