Davant del procés català, cal "boxejar amb una mà lligada a l'esquena". Amb aquesta metàfora, el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, s'ha lamentat a l'ONU que la "grotesca" situació de bloqueig a Espanya limita la capacitat del seu govern davant del secessionisme a Catalunya.

I no només això. En aquest sentit, el ministre en funcions ha volgut advertir les Nacions Unides que "tenim un moviment secessionista que avança a tota màquina i un Govern en funcions és un govern més feble".

Més feble perquè "és menys capaç d'afrontar aquesta situació" mentre no hi hagi un acord entre els partits polítics espanyols que els permeti formar govern.

Precisament per això, ha subratllat que "tothom m'ha desitjat que això s'arregli" per destacar que tots els països de les Nacions Unides s'han mostrat interessats en l'enrocament dels polítics espanyols a l'hora de formar govern.

Situació atípica

Ell els ha explicat que "és una situació realment atípica, sense precedents a Europa" i que això comporta conseqüències com impedir l'Estat ratificar 60 tractats internacionals i cobrir vacants en 44 ambaixades, que en dos mesos seran 21 més.

Espanya, ha assenyalat, és "un país molt important" i l'actual incertesa política "afegeix llenya al foc" en un panorama "molt convuls a Europa". És per això que, al seu criteri, ara "no està la magdalena per a tafetans".

Margallo tampoc no s'ha pogut estar de retreure al PSOE que no s'assegui a negociar les 150 mesures pactades pel PP amb Ciutadans, ja que, ha insistit, 100 d'elles figuraven ja en el pacte subscrit en el seu moment amb aquest partit pels socialistes.