L'exministre d'Afers Estrangers José Manuel García-Margallo ha criticat aquest dimarts l'actuació del govern espanyol en relació amb el procés i ha assegurat que "cal anar pensant en una oferta a la societat catalana".

En una entrevista a Onda Cero, Margallo ha reconegut que el govern espanyol "hauria hagut de moure fitxa abans" però que, basant-se en la situació actual, "caldrà fer una oferta, no tant per acontentar els separatistes però sí per atraure aquella gent que durant els últims anys ha oscil·lat de l'autonomisme a l'independentisme". 

L'exministre també s'ha referit a la reforma de la Constitució que planteja el PSOE i ha assegurat estar-hi d'acord, sempre que no sigui per debatre sobre la unitat d'Espanya. "Podria servir per debatre sobre el Senat, clarificar les competències territorials o els principis d'un model de finançament nou", ha afegit. 

Poc després, en una entrevista a La Sexta, Margallo ha reiterat que "no hi pot haver referèndum" a Catalunya l'1 d'octubre i ha assegurat que el govern espanyol té "un arsenal de mesures" dins de la Constitució que ha d'aplicar perquè aquest no se celebri.