L'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo ha carregat en declaracions a Tele5, contra l'estratègia que ha seguit el govern espanyol contra el president en funcions, Carles Puigdemont, dirigida per la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. Margallo fins i tot ha criticat la forma com es va dissenyar l'aplicació de l'article 155 que va suspendre l'autogovern, que al seu entendre va ser errònia i la font dels actual problemes.

L'exministre ha qüestionat que el president espanyol, Mariano Rajoy, convoqués eleccions catalanes de forma immediata, perquè d'aquesta manera "els jutges no han tingut temps d'emetre sentència d'inhabilitació". Si les eleccions s'haguessin ajornat, cosa que hauria allargat mesos l'aplicació del 155, ha dit, "ara no estaríem pendents de diputats electes que estan sotmesos a procediments judicials, no ens plantejaríem la presència o no del candidat, ni tampoc la delegació del vot".

Margallo considera que, a conseqüència d'aquest error inicial que atribueix a la posició espanyola, ara Puigdemont té marge de maniobra, i s'ha mostrat alarmat per la possibilitat que el president en funcions pogués acudir personalment a la seva investidura al Parlament. "Puigdemont pot fer dues coses, cap de les dues probables. La hipòtesi màxima és que aconseguís entrar al Parlament, amb la qual cosa tindríem un espectacle mediàtic de primera magnitud a nivell mundial. La segona és que ho intenti però que sigui detingut just abans d'entrar al Parlament, en presència de les càmeres, amb la qual cosa tindríem un espectacle menor però de tall considerable", ha resumit. "Ara estem perduts en aquesta situació", ha deixat anar.

L'exministre també s'ha mostrat contrari a la decisió del govern espanyol de recórrer el ple d'investidura de Puigdemont, i ha qüestionat que hi hagi base jurídica. "Hem de ser exquisits en matèria jurídica, la llei és clara en això, i recordo que no hi ha sentència", ha afegit. Ha remarcat que seria un "escenari gens desitjable" una detenció de Puigdemont quan ja hagi sigut investit pel Parlament, perquè comportaria "un xoc de legitimitats".