L’exministre d’Exteriors José Manuel García Margallo, ha admès aquest dijous que la monarquia no és democràtica”, però ha apuntat que les funcions del Rei a l’Estat “són pràcticament nul·les”, i ha destacat que sense la intervenció de Joan Carles I “no hi hagués hagut Transició”.

Durant el debat, Margallo també ha defensat la "sacrosanta unitat d'Espanya" i ha afirmat que "no és veritat" que la Constitució no tingui suport a Catalunya, però ha apuntat que l'alternativa al malestar actual és una reforma de la Constitució que -sense tocar la unitat d'Espanya- inclogui normes bàsiques sobre finançament, un tractat sobre la UE, i una actualització de drets polítics i socials.

L'autodeterminació, tema de debat

El dret a l’autodeterminació ha estat eix del debat. Segons Margallo, és un concepte “aliè a les democràcies occidentals” que no es pot acordar perquè “a la vida no tot pot ser consensuat”. Ha citat com a exemple l’oposició dels estats del sud dels Estats Units a aturar la segregació racial a les escoles abans que el govern central els obligués a abolir-la per la força. Segons Margallo, malgrat les denúncies dels independentistes, l’Estat està “entre els 20 països de més qualitat democràtica del món”.