Manuel Marchena, president de la Sala Segona del Tribunal Suprem, ha demanat al ministeri fiscal si ha d'investigar o no la querella que va interposar Òmnium Cultural contra Joan Carles I per amagar diners a Suïssa, segons haurien informat fonts jurídiques a Vozpópuli. Així, serà el ministeri fiscal qui haurà d'informar si considera que s'aporten prou indicis per iniciar un procediment penal contra el monarca. Tot i això, algunes fonts jurídiques explicaven al mateix digital que la qualitat de la querella que hauria posat Òmnium permetria al ministeri públic negar-se a investigar-la perquè basa el text en retalls de premsa.

El Suprem va arxivar una querella semblant presentada pel Partit Comunista d'Espanya i Esquerra Unida contra Joan Carles I. Segons el mateix diari, Marchena va exposar en aquest cas que el relat dels fets no donava "cap element o principi de prova que n'avalés la realitat, i que el querellant es limita a afirmar-ne l'existència sense suport objectiu dels fets".

La querella d'Òmnium

El president d'Òmnium, Marcel Mauri, va anunciar el 3 de juliol que han instat el govern de Suïssa a bloquejar els comptes de Joan Carles I a aquell país i van presentar una querella criminal contra el rei emèrit al Suprem pels delictes de corrupció, frau i blanqueig de capitals.

D'aquesta manera, Òmnium encetava així una primera acció que s'emmarca en una campanya de denúncia contra els poders de l'Estat que l'entitat ha organitzat per denunciar-ne la fallida democràtica. Mauri exposava que aquesta campanya és la resposta a la repressió per l'1-O i les "condemnes vergonyoses del Suprem" contra els líders del procés, però també pels dèficits democràtics evidenciats durant la pandèmia, amb la recentralització de les competències i el "desacomplexat ofec de les llibertats".

 

La querella criminal contra el rei emèrit, presentada a principis del mes passat, està basada en els delictes de suborn, tràfic d'influències, negociació prohibides a funcionaris, frau a la hisenda pública i blanqueig de capital.