"No és el nostre pressupost, però és un bon pressupost". Són les paraules d'Ernest Maragall a la sortida de la seva reunió amb Ada Colau, durant la qual tots dos han acabat de lligar l'aliança entre Esquerra Republicana i Barcelona en Comú per als pressupostos de la ciutat. La votació definitiva serà d'aquí a dos divendres, el 31 de gener. Si bé asseguren que encara queden serrells per perfilar, els republicans reconeixen que està pràcticament fet. 

Fa mesos que ERC s'ha endinsat en una negociació a fons amb el govern municipal de comuns i el PSC. I ha aconseguit arrossegar l'equip de govern cap a la seva principal demanda, que és afegir a la proposta inicial 100 milions més, que es destinaran a habitatge social i a combatre l'emergència climàtica. Això vol dir que el pressupost final de Barcelona arribarà als 3.000 milions d'euros. "Hem desencallat la peça clau, el gruix", ha explicat Colau.

Ara queden detalls, en relació a la inversió en districtes. A més, ERC vol veure com queda traslladada al paper l'acceptació de les seves propostes. Fins llavors no hi haurà la fotografia de l'acord definitiu, que esperen que sigui ja la setmana vinent. 

Com en el seu primer mandat, l'alcaldessa governa en minoria i per tant necessita aliances per governar. Durant els darrers quatre anys no havia estat capaç de convèncer l'oposició per aprovar pressupostos, i els ha hagut d'anar tirant endavant a base de fórmules extraordinàries. Concretament, a través del mecanisme municipal previst en aquest cas, que és una qüestió de confiança. 

D'aquesta manera, Colau es desfà de l'estigma de la investidura, quan va aconseguir l'alcaldia —tot i que va ser ERC qui va guanyar les eleccions— gràcies al vot favorable de Manuel Valls. 

Tant Maragall com Colau han expressat la seva voluntat que hi hagi més grups municipals, específicament Junts per Catalunya, que se sumin al seu pacte. L'acord s'ha negociat en paral·lel als pressupostos de la Generalitat, que —si res no canvia— el Govern podrà aprovar gràcies al suport dels comuns.