El conseller d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha defensat aquest dijous mantenir el diàleg bilateral amb l'Estat a través de la Comissió Bilateral perquè assegura que és "la nostra obligació". Malgrat que Maragall ha reconegut que la Comissió, que es va celebrar el passat 1 d'agost, no va aconseguir grans acords, ha defensat que cal seguir lluitant pels "drets" dels "set milions i mig de catalans".  

Així s'ha expressat el conseller aquest dijous a la tarda a la comissió d'Exteriors que ha tingut lloc al Parlament i on ha explicat als diputats dels diferents grups com es va desenvolupar la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, que va estar presidida pel mateix conseller i per la ministra Meritxell Batet. 

"Podríem dir que la majoria de respostes del govern espanyol van ser negatives", ha lamentat Maragall, recordant que el govern espanyol va tancar la porta a parlar de la situació dels presos i del dret a l'autodeterminació. "És evident que la nostra impaciència va per davant de la capacitat del govern espanyol per afrontar-ho", ha assegurat Maragall. 

Tot i això, el conseller ha defensat mantenir les relacions amb l'Estat, però sense "renunciar a la conquesta de les dues altres normalitats". 

En aquest sentit, Maragall ha assegurat que la "valoració és que ens vam quedar curts respecte al nostre objectiu" però s'ha mostrat contingudament optimista sobre les relacions reobertes entre els dos governs després del "septenni negre" del PP. Segons el conseller, "veníem d'anys d'acció bel·ligerant activa" i de "relacions inexistents o absolutament negatives", mentre que "ara estem tractant de passar del maltracte al respecte". 

Finalment, Maragall també ha assegurat que abans del 15 de desembre se celebrarà la primera reunió ordinària de tots els subgrups de la comissió. 

Cs l'acusa de voler trencar Espanya

En el torn de paraula de l'oposició, la diputada de Cs Susana Bertrán ha acusat Maragall de "proposar mecanismes per trencar Espanya" a la Bilateral i ha assegurat que "supeditar-ho tot al referèndum, no és el que volen la majoria de catalans". Després d'aquesta acusació, i en el nou torn de rèplica de Maragall, el conseller ha avisat els diputats del partit taronja que "no se'n sortiran de frustrar el diàleg".

Per altra banda, el diputat del PSC Ferran Pedret ha valorat positivament que s'estigui recuperant el diàleg, però ha denunciat que "resumir els arguments del PSOE amb una negativa és reduccionista" i ha reclamat al Govern que assisteixin també als òrgans multilaterals. De manera semblant s'ha expressat la diputada dels comuns Marta Ribas, que ha instat l'executiu a "tancar-se dia i nit durant dies si cal" per tancar acords amb el govern espanyol, especialment en els aspectes socials. 

Des del PPC, Alejandro Fernández, ha preguntat si a la trobada es va parlar d'alguna cosa "interessant" a banda de les "impossibles", en relació al dret a l'autodeterminació. "Algú li va preguntar pels pagaments al Diplocat, i pels lloguers de les ambaixades", ha qüestionat. 

Finalment, per part de la CUP, el portaveu Carles Riera ha estat molt crític amb les paraules del conseller i ha assegurat que no les comparteixen "en absolut". "Fem una crítica total. No és el camí, ans el contrari", ha denunciat Riera, que ha lamentat que es parli de bilateralitat mentre "hi ha ostatges i judicis sumaríssims".