El candidat impulsat per Ciutadans, Manuel Valls, no és partidari del referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya, però en canvi ha estat un dels més grans defensors del referèndum de Nova Caledònia, fins al punt que fins ara ha presidit la delegació parlamentària francesa sobre el futur institucional d'aquest territori administrativament francès. Aquesta delegació és la que prepara la consulta, en representació de l'Assemblea Nacional francesa.

El compromís de Valls amb aquest referèndum va arribar al punt que el passat mes de febrer va ser designat ponent de la llei que va definir el cos electoral de la consulta.

El referèndum està previst per al 4 de novembre, i en medis polítics francesos ha sorprès que el president de la delegació que prepara aquesta consulta hagi dimitit amb prou feines un mes d'antelació. Manuel Valls, que no s'amagava que defensava el no a la independència, acceptava sotmetre-ho a votació i fins i tot ja estava preparant el post-referèndum

Europe1

Amb la decisió de presentar-se com a candidat a Barcelona, Valls ha deixat penjats aquests compromisos que tenia amb el legislatiu francès. De totes maneres, no ha renunciat a tots els privilegis d'exprimer ministre. Disposa de cotxe, xòfer i un assistent com a exprimer ministre quan va a França, segons France Info. També té dret a 2 guardaespatlles quan és fora de França, però hi ha renunciat.