Un nou cas de corrupció sacseja l'Estat espanyol. Al mateix temps que s'ha conegut la dimissió del ministre d'Indústria en funcions, José Manuel Soria, també s'ha fet pública la detenció del secretari general de Manos LimpiasMiguel Bernad, acusat per un presumpte delicte d'extorsió, organització criminal, frau contra la hisenda pública, falsedat documental i frau en subvencions.

Ha estat en el marc d'una operació desplegada contra aquest sindicat i l'entitat Ausbanc, acusades de formar part d'una trama que suposadament extorsionava entitats bancàries perquè no iniciés causes judicials contra ells.

La Policia Nacional també ha detingut el director de comunicació de Manos Limpias, Francisco Castro Villacañas. Tant ell com Bernad han estat arrestats als seus domicilis per agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional (UDEF), dins la causa que porta el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz

Pel president d'Ausbanc, Luis Pineda, la cosa ha anat diferent. Ell venia de la Fira d'Abril de Sevilla i, al sortir de l'estació d'Atocha, l'han detingut juntament amb la seva dona, María Teresa Cuadrado Díez, que va ser directora general de Consum de la Comunitat de Madrid durant el govern de Gallardón, i la seva secretària.

Es preveu, però, que aquestes no siguin les úniques detencions que faci avui la Policia Nacional, que té previst fer-ne 14 més de tota la cúpula del sindicat i membres d'Ausbanc. Tanmateix, no se sabrà fins que no acabin de fer els set escorcolls que tenen pendents, entre ells a la seu de Manos Limpias, d'Ausbanc, les oficines de Càlcul Empresarial i diversos domicilis particulars.

L'exmembre del sindicat Fernando Martínez-Dalmau, que va deixar-lo "decebut per les pràctiques financeres", ha assegurat a RAC1 que aquestes pràctiques d'extorsió i organització criminal es "compleixen" i ha advertit que això només és la "punta de l'iceberg" perquè sortiran a la llum "més noms i empreses conegudes".

Martínez-Dalmau ha alertat que també hi ha implicats en el cas grups de comunicació i presidents de grups immobiliaris.

Qui és Miguel Bernad?

Abans de ser líder de Manos Limpias, Bernad va ser secretari general del partit polític Frente Nacional, que continuava amb el llegat del grup d'ultradreta Fuerza Nueva. Només va ocupar aquest càrrec nou mesos perquè l'objectiu del seu lideratge era entrar al Parlament Europeu. 

En les eleccions europees del 1994, Frente Nacional va fracassar i això va comportar la seva dissolució. Va ser llavors quan va fundar Derecha Española, el partit amb què va anar als comicis municipals del 1995. 

Aquell mateix any va ser quan va fundar el sindicat Manos Limpias, on ja es va establir com a secretari general. 

Qui és Luis Pineda?

És advocat i fundador d'Ausbanc, l'entitat que des de la seva creació el 1986 fins a dia d'avui ha presidit. El seu objectiu quan va idear Ausbanc era "lluitar amb la seva toga inseparable contra els més grans" per defensar els clients del banc.

Pocs mesos abans de complir la majoria d'edat, el 1980, Pineda va participar en un assalt a punta de pistola contra la marquesa de San Eduardo al seu domicili de Madrid. Com que no tenia els 18 anys, només va ingressar tres mesos a la presó.

Conegut de jove com a "Luispi", va ser el cap nacional del Frente de la Juventud i va ser detingut juntament amb sis companys més per encarregar el 23 de febrer del 1982 que es convoqués els seus subordinats per dur a terme un cop amb còctels molotov, pots de fum, pedres i altres objectes.

Els seus ingressos són d'uns 15 milions d'euros anuals, però ha tingut diners tota la vida. "No m'he baixat d'un Mercedes des que era nen, el meu pare va treballar molt", posava de manifest el banquer el juliol del 2007 a El País

Avui ha carregat contra la seva detenció a través del seu compte de Twitter qüestionant-se de diverses formes per què l'han arrestat.