El Govern proposarà a l'executiu de Pedro Sánchez restablir el dret a la manifestació permetent les convocatòries amb unes mesures especials. Entre aquestes mesures hi ha mantenir els 2 metres de distància entre els assistents a la manifestació, convocar-les en carrers de 20 metres d'ample com a mínim, amb mascareta i garantint la higiene de mans amb gels hidroalcohòlics.

Les mesures del Govern proposen manifestacions estàtiques, sense desplaçaments i sense pancartes que es comparteixin. Només es podran portar pancartes d'ús individual.

"Estem a favor que es pugui exercir el dret fonamental de manifestació amb la màxima normalitat i seguretat i per garantir el dret fonamental de manifestar-se", ha dit el conseller Miquel Buch, que ha desvinculat la proposta amb les imatges que hi va haver de les manifestacions d'ahir a Madrid. En aquest sentit ha afegit que és un pla amb el qual fa setmanes que es treballa perquè era una qüestió que "preocupava" el seu departament.

"Ens preocupa i molt que algú vulgui aprofitar el que vivim per laminar els drets fonamentals dels catalans i catalanes", ha dit el conseller en una roda de premsa telemàtica, en la qual ha explicat que el dissabte traslladaran el pla al comitè tècnic del Procicat perquè ho aprovi i després elevar-lo al Govern, ja que ara és l'administració competent.

"Vostès saben que el Govern d'Espanya ens va laminar les competències i que aquí nosaltres no podem governar amb absoluta normalitat com fèiem fins ara, i per tant ha de ser Madrid qui ha d'autoritzar les manifestacions", ha asseverat el titular d'Interior.

Buch ha explicat que el pla preveu mesures com un distanciament de dos metres entre els assistents, que no es realitzin en carrers inferiors a 20 metres d'ample, portar mascaretes i fomentar la higiene de mans, que siguin manifestacions estàtiques i sense desplaçaments, i no estarà permès l'ús de pancartes ni objectes compartits, només individuals.

Ha insistit que el pla pot donar una resposta efectiva a les manifestacions que es volen convocar mentre es protegeix la salut de les persones que es manifesten, i ha defensat que no entendria que es prohibís una manifestació si existeixen les mesures de seguretat necessàries.

Preguntat sobre el motiu pel qual presenten ara aquesta proposta, ha argumentat que és "difícil" explicar que algú pugui anar a treballar, anar amb metro i a comprar, però no manifestar-se.

Sobre com controlaran que es compleixin les mesures com el distanciament social, ha dit que és un problema que incumbeix la Conselleria d'Interior i que es trobarà la solució adequada: "Però no podem dir que com que no es pot controlar, les persones no es poden manifestar".

"Això no ha de servir d'excusa. La nostra obligació és que aquests drets es puguin exercir amb absoluta normalitat. El problema és nostre i ja ho solucionarem", ha reiterat Buch, que ha dit que per això també hi són els cossos de seguretat.

Sobre si plantegen la proposta per a regions que estiguin en una fase determinada de la desescalada, ha dit que encara que hi hagi territoris en fases diferents no pot ser que hi hagi "catalans de primera i segona en matèria del dret a la manifestació", i que per tant ha de ser per a tot el territori.

Preguntat sobre si han parlat amb el Govern central per traslladar-li la petició, Buch ha dit que encara no ha estat possible, que no sap si en altres comunitats autònomes s'ha demanat, però que sí sap que els catalans han vist com persones s'han pogut manifestar en altres països com Alemanya.