Desenes de persones han participat el vespre d'aquest dijous en una marxa de torxes des del Parlament de Catalunya a la plaça Sant Jaume, coincidint amb el cinquè aniversari de la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017. La marxa ha acabat davant el Palau de la Generalitat, on els concentrats han cridat contra el govern d'ERC i han cridat "Aragonès, dimissió", mentre encenien un foc al mig de la plaça. Els concentrats han caminat darrere d'una pancarta amb el lema "No us tornarem a votar".

La marxa ha estat organitzada per l'entitat Catalans per la Independència, que s'ha queixat que no s'hagi aplicat la declaració, que segueix aprovada al Parlament. "5 anys amb el mandat de l'1-O pendent d'aplicar i uns polítics cada dia més incapaços", han lamentat.

Catalans per la independencia
Catalans per la independència

Mentrestant, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reivindicat aquest 27 d'octubre que la declaració unilateral d'independència del 2017 continua vigent després de cinc anys. En un missatge en vídeo, Puigdemont s'ha adreçat a "tots els actors polítics" que van fer possible aquella declaració després del referèndum de l'1-O i els ha demanat aplegar-se de nou per fer balanç i veure "si la via de dissolució del conflicte" ha proporcionat avenços que "són vitals per al país". "Hem de veure si la dependència ha obert esperances pel futur", ha afirmat. 

Puigdemont reitera que la no aplicació immediata de la DUI "no anul·la la seva vigència" i "obliga a buscar la manera de desplegar-la des de les institucions autonòmiques o republicanes". El president a l'exili defensa que "és una via que no s'ha intentat i per la qual vam obtenir fa cinc anys el suport del Parlament". En opinió de Puigdemont, aquest és "l'únic camí realista per culminar la independència de la nostra nació", al contrari que la negociació amb el govern espanyol. Puigdemont ha valorat la declaració, que ell mateix va deixar suspesa per obrir un inexistent període de diàleg amb l’estat espanyol, i ha defensat que es va aprovar “en una votació que vam fer a consciència”, mentre el govern espanyol perpetrava “un cop d’estat per dissoldre el Parlament” i destituir el Govern de Catalunya amb l’aplicació del 155. L’aplicació d’aquell article “buscava la paràlisi del país, perjudicar tots els ciutadans” perquè era “un càstig i escarment general”. “Sabíem el que vam votar, els que vam participar en la votació i la minoria monàrquica que no va participar feia evident que l'única forma que tenia per impedir el que es feia era per mitjans no democràtics”, ha afegit.