Encara no se sap si la “tardor” serà “calenta”, com diu la nova frase feta, o si no ho serà tant. Però ja va ser-ho la tardor passada, i va tenir conseqüències en molts àmbits. La gran manifestació independentista d’aquesta Diada s’ha celebrat després d’una proclamació d’independència suspesa i amb l’existència de presos i exiliats polítics. Per entremig, l’aplicació de l’article 155. Les circumstàncies no han pogut ser més excepcionals.

El missatge, almenys per l’entitat organitzadora Assemblea Nacional Catalana, ha estat bastant clar. El mandat sorgit del referèndum de l’1-O, ratificat en la proclamació d’independència del 27-O, s’ha d’implementar des del Govern de la Generalitat. Els presos i els exiliats no poden ser deixats de banda, però tampoc poden condicionar la materialització de la República.

Com s'ha pogut veure a la manifestació massiva de la Diada, l’independentisme es troba, avui, en ple debat, fins i tot desorientat. El desconcert, la frustració, la impotència són sentiments predominants. Però també hi ha optimisme i fins i tot esperança. Els arguments per assistir enguany a la Diada eren molts, i no tothom veu les coses de igual. En certa manera, la societat civil evidencia les mateixes diferències que els seus representants polítics. Però amb una unitat d’acció que, almenys per la Diada, ha estat ben sòlida.

El qüestionari, que han contestat diversos assistents a la manifestació de la Diada, consta de tres preguntes. La primera és: un any després, a les portes del primer aniversari de l’1-O, veuen la República més lluny o més a prop? La segona és sobre la prioritat: alliberament dels presos i retorn dels exiliats o implementar la República? I la tercera és encara més simple: quina nota posa al Govern de Quim Torra? Potser és la més simple de formular, però la més complexa de respondre.

diada 2018 11 setembre estelades felicitat (qualitat bona) - Carles Palacio

Foto: Carles Palacio

“Simplement s’havia de publicar al DOGC”

El Joaquim té 46 anys i ha vingut de la ciutat de Tarragona. És molt pessimista respecte de la República. La veu lluny, molt lluny. “Ara ho veig tot molt aturat, massa aturat”, lamenta. “L’1 d’octubre ja ho teníem a tocar, simplement era qüestió de publicar-ho al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya)”, assegura. No dubta a assenyalar com a responsables “els polítics que no van fer-ho”. Entén l’”estratègia” d’avantposar els presos polítics un cop s’ha perdut l’oportunitat del 27-O.

No es veu encara amb cor de posar una nota al govern de Quim Torra. “No ha fet res encara, no el puc puntuar”, argumenta. I rebla: “Ha parlat molt però no ha fet res, exactament com Pedro Sánchez”. No pensa que un acostament al nou govern espanyol serveixi de gaire.

“La DUI ja s’ha vist que no servia”

La Rosalia, al voltant de la seixantena, també ve de les terres de Tarragona. No s’ha perdut cap Diada des del 2012 i, a diferència del Joaquim, és molt més optimista amb l’escenari actual. “El que no podia ser era la DUI, que ja s’ha vist que no servia. Ja es veia a venir, però s’havia d’intentar per veure'n el resultat”, afirma. Ara ja descarta totalment la via unilateral. L’estratègia, continua, passa per “eixamplar la base”. No dubta de quina és la prioritat: “Primer van els presos, és de calaix”.

“Si els presos no tenen una sentència adequada, anirem a Europa, fins que es reconegui que no van cometre cap delicte", sosté. Al govern de Torra li posa un 6,5, perquè “encara no s’ha pogut lluir massa, no ha pogut demostrar res”. Creu que acabarà arribant un referèndum vinculant: “Espanya no ens farà cas, però si demostrem força la Unió Europea sí que ens en farà. No s’ho pot permetre”.

diada 2018 11 setembre estelades (qualitat bona) - Carles Palacio

Foto: Carles Palacio

"Els polítics catalans no han estat honestos"

El Dani, de 23 anys i amb una samarreta antifeixista, veu la República "més lluny que fa un any però més a prop que fa deu anys". Si la veu més lluny que l'any passat és perquè, diu, "els polítics catalans no han estat honestos, i això ha allunyat la gent dels objectius". Entén l'estratègia centrada en la llibertat dels presos, perquè aglutina gent més enllà de l'independentisme, però adverteix que això no ha de passar per "abaixar el llistó i els objectius".

A l'hora de posar nota al president Quim Torra, li dona un 1, perquè l'identifica amb "els convergents" i creu que "no ha d'abanderar res". Pel que fa al conjunt del seu govern, "un dos o un tres com a molt". També entén l'acostament al govern espanyol, però no el comparteix.

"El Govern està fent el que pertoca"

La Mercè, de 58 anys, no s'ha hagut de moure gaire: ve del barri de les Corts de Barcelona. No s'ha perdut cap manifestació de l'Onze de Setembre i se la veu molt esperançada. La República la veu més a prop que mai. "És un tema molt lent, però acabarà arribant. Els nostres fills la veuran", defensa. No considera que s'hagi de diferenciar entre presos i República, perquè "és tot un conjunt". I es fica en el cap dels mateixos presos: "Jo crec que ells tampoc no ho voldrien".

Al Govern li posa una nota de 12 sobre 10. "Soc realment optimista", admet. "Està fent el que li pertoca i ho està fent molt bé. S'està jugant la cara i el que no és la cara per tots nosaltres", afegeix. Veu "necessari" el diàleg entre els dos governs, perquè la via unilateral ha quedat descartada: "Hem de fer un referèndum i l'hem de fer amb ells".