Milers de persones han participat aquest dissabte a Altsasu, a Navarra, en una manifestació convocada per l'assemblea de veïns de la localitat, per rebutjar l'acte de la plataforma 'Espanya Ciutadana', organitzat per Ciutadans i que comptarà amb l'assistència de representants del PP i Vox, i que cerca, han dit, "generar enfrontament per treure rèdits electorals".

La mobilització ha partit a les 17:30 hores de la Plaça dels Furs precedida per una pancarta amb el lema 'Utzi Altsasu bakean' ('Deixeu Alsasua en pau'). Ha recorregut els carrers de la localitat per finalitzar de nou a la mateixa plaça. Al llarg de la marxa s'han escoltat crits com 'Utzi Altsasu bakean' ('Deixeu Alsasua en pau'), Alde hemendik, utzi bakean ('Anés d'aquí, deixeu-nos en pau') i 'Feixistes kanpora'.

En acabar la manifestació, a la Plaça dels Furs, dues veïnes de la localitat han llegit un manifest, en castellà i euskera, en el qual consideren l'acte d''Espanya Ciutadana' "un greuge més, un pas més en aquest camí sembrat d'agressions", però "amb unes dosis d'acarnissament que difícilment poden entendre's més enllà de foscos interessos i d'una pràctica amb clares reminiscències feixistes".

"El que tracten és d'utilitzar el sofriment de tot un poble per a la seva particular competició electoral", ha afirmat per assegurar que volen convertir Altsasu "en el símbol sobre el qual construir la negació de drets i llibertats". En aquest sentit, han destacat: "No caurem en el seu joc macabre, som perfectament conscients del que pretenen i respondrem sense donar-los l'oportunitat de manipular la realitat". I han afirmat que busquen "generar enfrontament per treure rèdits polítics, electorals i personals" i pretenen "un viatge al passat per submergir-nos tots en fosques aigües d'un feixisme disfressat". Per això, han dit: "No són benvinguts al nostre poble, no volem ni veure'ls per aquí".

"Perquè el que ens fa més mal és que tot això ha estat utilitzat per provar de justificar que han arrencat dels nostres carrers a set joves i fet patir les seves famílies, les seves amistats i tot un poble," han retret. "Ho fan per apaivagar les veus que demanen justícia i que aquests joves altsasuarres tornin a casa", han afegit.