Mario Vargas Llosa, Fernando Savater i Luis Goytisolo, al costat de 70 intel·lectuals espanyols, han fet una crida desesperada a la participació de l'unionisme en les eleccions catalanes "per frenar el separatisme".  "Motivar la participació no és només important, sinó que és imprescindible per frenar el separatisme", asseguren en un manifest, que es titula Solidaridad y movilización: "No estáis solos".

Els intel·lectuals, entre els quals també hi ha Maite Pagazaurtundua i Carmen Posadas, reivindiquen en  el polèmic discurs del rei Felip VI el 3 d'octubre del 2017, en el qual va amenaçar el Govern si Catalunya declarava la independència. Reivindiquen que aquell va ser el moment en el qual "es van recosir els vincles, les amistats i la solidaritat del conjunt de la ciutadania amb els seus compatriotes catalans". Al seu entendre, el detonant va ser el missatge de Felip VI en el qual va pronunciar "tres senzilles paraules: no esteu sols". Això diuen que va donar lloc a "una onada de solidaritat" de la societat espanyola cap a "una part importantíssima de la societat catalana", en al·lusió als unionistes.

També alerten que els catalans s'encaren a unes eleccions en què "el separatisme pretén recompondre forces per reprendre més d'hora que tard el desafiament a l'Estat i a la nostra democràcia", i temen que hi haurà "el més que probable escenari de desmobilització constitucionalista".

Aquest és el text del manifest:

Manifiesto Solidaridad y movilización: "No estáis solos"

"El 3 d'octubre del 2017, dos dies després de l'inefable referèndum il·legal que va dividir en dos la societat catalana, es va trencar un dic que durant molts anys laboriosament havia construït el nacionalisme [català]: la separació emocional i psicològica entre els catalans i el conjunt de la societat espanyola. Aquell dia es van recosir els vincles, les amistats i la solidaritat del conjunt de la ciutadania amb els seus compatriotes catalans. El detonant van ser tres senzilles paraules pronunciades per sa majestat Felip VI aquell dia: "No esteu sols". Un cop trencat el dic i reconstruïts els ponts, va néixer l'onada de solidaritat demostrada per tota la societat espanyola que es va concretar en el suport a les dues grans manifestacions del 8 i el 29 d'octubre [de SCC], ajudant així a visualitzar el suport a la Constitució i a l'Estat de dret d'una part importantíssima de la societat catalana.

Ara, més de tres anys després, amb els jocs polítics i d'interessos en auge, amb una profunda ferida sagnant fruit de la pandèmia i de la seva gestió, els catalans tornem a veure'ns en la conjuntura d'unes eleccions en què el separatisme pretén recompondre forces per reprendre més d'hora que tard el desafiament a l'Estat i a la nostra democràcia. Per a això compten amb el més que probable escenari de desmobilització constitucionalista per, de nou, intentar guanyar la partida per absència del contrari. Si l'any 2017 la mobilització i la gran participació de les eleccions autonòmiques van permetre donar-nos un respir davant els embats del separatisme, en aquestes, amb un paradigma socioeconòmic tan convuls i amb un panorama en què preval la incertesa, motivar la participació no és només important, sinó que és imprescindible per frenar el separatisme i poder començar així la reconstrucció de la societat catalana després del panorama que aparegui quan es dissipin el fum i la boira de la pandèmia.

Per això, des d'aquesta tribuna, els sotasignats, fem una crida a la societat espanyola perquè segueixin demostrant la solidaritat i l'empatia amb els catalans, amb aquells que tan sols ens hem sentit, aquells que hem servit com a peça a sacrificar en les diferents negociacions partidistes, aquells que hem suportat i suportem la pressió social, civil i política pel sol fet de defensar qüestions tan bàsiques com la nostra democràcia, el nostre país, la nostra Constitució i la nostra rica cultura. Un cop més, si cadascun de nosaltres, des de qualsevol punt d'Espanya, pels mitjans que tingui al seu abast, torna a demostrar que els catalans de seny -amb sentit comú (sic)- no estem sols, contribuirem a augmentar la participació i serem protagonistes per a la restitució del seny i la reconstrucció de la societat catalana".