L'humorista Manel Vidal, membre de La Sotana i col·laborador del programa Zona Franca de TV3, ha estat acomiadat de manera fulminant del programa després que la cadena i la productora Atomic Beat Media hagin arribat a un acord sobre la seva continuïtat conseqüència de la l'última intervenció que ha fet al late night conduït per Joel Díaz. Segons ha avançat el diari ARA, el detonant per prescindir dels seus serveis ha estat un gag en què ha relacionat el PSC amb l'esvàstica. Vidal, que condueix una secció on es fa un fals consultori polític, va mostrar el clàssic quadre de posicionament polític amb l'eix esquerra/dreta i autoritari/llibertari, i tot seguit va ubicar el PSC, però en aquest moment la imatge que es veia ja no era un quadre, sinó que tenia forma d'esvàstica, amb el partit socialista situat a l'extrem superior dret amb un puntet vermell, que es correspon amb el màxim de dretà i autoritari. La direcció de la cadena pública i la productora han assegurat que la decisió s'ha pres “perquè s’han traspassat els límits”.

Línies vermelles de l'humor

Vidal, amb el quadre dels eixos polítics en pantalla, va assegurar: "però si tu li parles de Catalunya i independència a un progre espanyolista, a un votant del PSC o a un representant del PSC, ells se situen aquí", va ser aleshores quan va sortir la imatge on se situava el PSC amb l'esvàstica. Segons han explicat fonts de TV3s'ha decidit prescindir dels serveis de Manel Vidal perquè consideren que "es pot ser transgressor, però hi ha certes línies vermelles que no es poden traspassar", en aquest sentit, han qualificat d'inadmissible la intervenció de l'humorista. El programa ha estat retirat de la pàgina oficial de la cadena. 

En l'emissió d'aquesta nit de dijous no s'ha fet referència explícita al cas. Per la seva banda, Joel Díaz ha publicat un tuit en què ha fet referència als que li reclamaven que digués alguna cosa davant d'aquest incident: "Que valents sou tots amb la feina dels altres. Pallassos".

La broma va empipar els socialistes catalans, i aquest malestar es va traslladar a un consell de govern de la CCMA amb tres dels seus membres nomenats a proposta del PSC. Finalment, la cadena ha decidit acomiadar el col·laborador. 

Decisió de TV3 

"La decisió és meva". Així ho ha manifestat el director de TV3, Sigfrid Gras, que ha explicat que l'acomiadament de Vidal s'ha decidit entre TV3 i la productora del programa en considerar que "això no pot ser". Gras ha reconegut que, tot i que sabien quin era el perfil del col·laborador, la funció de TV3 és exercir la televisió pública: "Acceptem que som irreverents, però a la televisió pública no es poden fer aquests gags". Gras, en declaracions aquest divendres a RAC1, ha explicat que els límits estan recollits al llibre d'estil de la CCMA, i en "aquest cas és bastant explícit en temes d'esvàstiques". 

Quan se li ha preguntat per la revisió dels guions, Gras ha explicat que si es revisen, però en aquest cas el gràfic apareixia al guió en format d'enllaç. "Ens ho vam trobar en directe i sense temps per a rectificar", ha reconegut. Gras ha indicat que el programa estava gravat en fals directe, però només cinc minuts abans de l'emissió. Sobre aquesta revisió de guions, Gras ha afirmat que en altres ocasions ja s'havien canviat algunes coses. El programa Zona Franca sempre comença amb la frase "Puta nit i bona Espanya", i el director de TV3 també ha parlat sobre aquesta salutació; ha assenyalat que això ja ha fet el seu recorregut "a partir de la setmana vinent potser veiem un canvi". Gras ha deixat clar que cap conseller del PSC que forma la CCMA ha demanat l'acomiadament de l'humorista.