Una vintena d'alcaldes nord i sud catalans han enviat una carta al primer ministre francès, el també nord-català Jean Castex, queixant-se pel tancament de passos fronterers "sense comunicació prèvia als territoris afectats", que està provocant danys econòmics i molt inconvenients als veïns de les comarques de l'Alt Empordà, el Vallespir, el Rosselló i la Cerdanya.

El govern francès va decidir tallar el passat 11 de gener cinc carreteres o passos fronterers amb blocs de formigó, i va deixar només accessibles les vies principals, entre elles la de la Jonquera. Els passos tallats són el coll de Banyuls, el de Costoja i el de la Manrella (Alt Empordà-Vallespir), així com el camí d'Aja i la carretera de Vinyola (Cerdanya). El tancament va ser justificat per la Covid i per prevenció antiterrorista, però ha impedit la comunicació habitual entre els pobles fronterers.

Tall frontera Costoja Maçanet TVE

La frontera tallada entre Costoja (Vallespir) i Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà) / TVE

"El tancament físic d'aquestes carreteres afecta la connectivitat entre municipis petits i perjudica la cohesió territorial en aquests territoris -augmentant l'efecte d'aïllament rural- i suposa un gran obstacle en la lluita contra la despoblació que intenten evitar els ajuntaments des de fa anys. Aquest tancament també causa un gran dany a l'economia de petites empreses de serveis i de comerç, ja de per si molt afectada a causa de la pandèmia, i representa un impediment a la mobilitat laboral transfronterera. No poder circular per aquestes carreteres fa que la majoria de desplaçaments des dels pobles afectats, vegin multiplicat per tres el temps de durada dels trajectes", adverteixen en la carta.

Segons els alcaldes, el fet que el tancament sigui amb blocs de formigó "impedeix el pas a qualsevol sistema d'emergències, ja que prèviament una grua ha de procedir a retirar-los, i no permet complir amb la voluntat manifestada pel govern francès que la mesura no ho afectaria". També argumenten que els blocs de formigó contradiuen el Tractat de Schengen de l'any 1995, signat tant per França com per Espanya, que fixa la lliure circulació de béns i persones.

La carta està signada per l'alcalde Carles Lagresa (Espolla, Alt Empordà); Jean-Michel Solé (Banyuls de la Marenda, Rosselló), Christian Grau (Cervera de la Marenda), Michel Anrigo (Costoja, Vallespir), Louis Caseilles (Sant Llorenç de Cerdans, Vallespir), Gisèle Juanole (La Menera, Vallespir), David Planas (Arles, Vallespir), Marie Coste (Els Banys i Palaldà, Vallespir), Jean Vila (Morellàs i les Illes, Vallespir), Mercè Bosch (Maçanet de Cabrenys, Alt Empordà); Joaquim Morillo (La Vajol, Alt Empordà), Joan Fàbregas (Albanyà, Alt Empordà), Josep Novell (Agullana, Alt Empordà), Dominique Montiel (Rabós, Alt Empordà), i Xavier Barranco (Portbou, Alt Empordà). També l'han subscrit la presidenta del consell comarcal de l'Alt Empordà, Sònia Martínez, i la de la Cerdanya, Roser Bombardó, i el de la comunitat de l'Alt Vallespir, Claude Ferrer.

Coincidint amb aquest malestar des de les dues bandes de la frontera s'ha convocat una concentració aquest diumenge a les 11 del matí al pont del riu Major entre Costoja i Maçanet de Cabrenys.

En aquest punt és on hi ha el pas tallat per la Prefectura francesa dels Pirineus Orientals.