La pressió per col·locar gent a les llistes del PSOE, a causa de la incertesa sobre si mantindrà la Moncloa, ha provocat el malestar de barons socialistes contra la direcció del partit, coneguda amb la denominació de Ferraz, pel carrer de Madrid on està ubicada. Això ha passat a Castella-La Manxa (Emiliano García-Page), Castella i Lleó, i l'Aragó (Javier Lambán), i en concret a les llistes que s'havien previst a Toledo, Àvila, Valladolid i Saragossa. Els canvis han estat per incorporar persones pròximes al líder del PSOE, Pedro Sánchez, cosa que ha provocat fort malestar.

Segons informa El Periódico de España, a Toledo Ferraz ha arribat a canviar el cap de llista previst, Sergio Gutiérrez, que era considerat la mà dreta del president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page. En comptes d'ell hi han situat l'alcaldessa sortint de Toledo, Milagros Tolón, propera a Pedro Sánchez. A Àvila la direcció ha imposat el diputat al Congrés Manuel Arribas com a número u, quan l'aposta de Castella i Lleó era la portaveu socialista a Àvila, Yolanda Vázquez. 

Ferraz ha col·locat també per encapçalar la llista al Senat per Valladolid Javier Izquierdo, que és el secretari d'acció electoral de l'executiva de Pedro Sánchez, en lloc de l'actual senadora Sara Galván. A Saragossa s'ha situat com a número dos del Senat Susana Sumelzo, secretària de Política Municipal del PSOE fins al 2021. Els canvis s'han produït tot i que els òrgans regionals del PSOE havien aprovat les candidatures per votació dels militants. Una situació similar ha passat amb la decisió de la direcció d'imposar la ministra d'Educació, Pilar Alegria, al primer lloc per Saragossa, quan el partit proposava el diputat autonòmic Óscar Galeano.

14 ministres

 

El moviment d'enrocament de Pedro Sánchez a les llistes del PSOE coincideix amb els dubtes sobre si continuarà al capdavant del govern espanyol, i la necessitat de preparar un palau d'hivern per la hipòtesi de si hagués d'anar a l'oposició. Aquests moviments també s'han vist perquè el líder socialista ha col·locat 14 ministres a les llistes electorals i en lloc de sortida. Als comicis del 23 de juliol, només no es presenten a les eleccions la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, la ministra de Justícia, Pilar Llop, i el de Seguretat Social, José Luis Escrivà.

A més, Sánchez ha recuperat dos exministres: Carmen Calvo, que encapçalarà la llista a Granada, i l'exsecretari d'organització del partit, José Luis Ábalos, que serà el número dos per València.