L'executiu espanyol vol reformar la llei de seguretat nacional per posar a disposició de l'estat espanyol els ciutadans majors d'edat perquè puguin ser obligats dur a terme "prestacions personals" quan es declari a Espanya un estat de crisi. També les autoritats podran requisar temporalment tota mena de béns, intervenir o ocupar provisionalment el capital que sigui necessari o suspendre tota classe d'activitat, segons ha avançat El País.

El capital privat, a disposició de l'Estat

El govern espanyol prepara una reforma de la llei de seguretat nacional que està causant commoció a les xarxes socials. L'executiu de Pedro Sánchez reformaria la llei per posar a disposició de l'estat espanyol tots els béns que fossin necessaris per afrontar l'estat de crisi i fins i tot es podria obligar a les persones majors d'edat a fer prestacions personals. Tot a instàncies de les autoritats competents, seguint les directrius del Consell de Seguretat Nacional.

Segons avança el rotatiu espanyol, les persones que pateixin perjudicis econòmics per la requisa dels seus béns o la interrupció de l'activitat tindran dret a ser indemnitzades.

Prestacions personals obligatòries

Les mesures s'adoptarien segons la crisi i la situació, les requises o interrupcions d'activitat serien graduals i proporcionades a la situació i es limitaria el temps a l’estrictament necessari per superar la situació de crisi. Les prestacions personals i l’extracció de capital estaran relacionades amb el tipus de crisi que faci front l'estat espanyol, sigui de caràcter sanitari, mediambiental, econòmic, financer... El text es basa en l'article 30 de la Constitució espanyola, segons la qual "els espanyols tenen el deure i el dret de defensar Espanya".

Les "prestacions personals" les regularia el mateix article que defensava l’obligatorietat del servei militar, que va ser suspès l'any 2001, segons el qual "mitjançant la llei, podran regular-se els deures dels ciutadans en els casos de greu risc, catàstrofe o calamitat pública", una previsió constitucional antiga i ja oblidada.

La imposició de prestacions personals i materials estaria regulada per una llei ordinària, a diferència del servei militar, que era regulat per una llei orgànica. Això podria obrir un front de batalla jurídic, ja que només les lleis orgàniques poden trastocar els drets fonamentals. A més, la decretació de l'estat de crisi només passaria pel despatx del president del govern espanyol i no caldria que fos avalat pel Congrés dels Diputats, tan sols caldria informar la sala amb la màxima immediatesa.

Durant la pandèmia, el govern espanyol no va recórrer a la declaració de “situació d'interès per a la seguretat nacional”, sinó a l'estat d'alarma, regulat per una llei de 1981. No obstant això, amb la reforma que ara s'ultima, la llei de seguretat nacional podria resultar més idònia per afrontar aquest tipus de situacions.

Imatge principal: Exèrcit espanyol combatent la Covid. - EFE