La dreta i l'extrema dreta d'arreu del món han fet del dret a l'avortament un dels seus camps de batalla. L'estat espanyol no és una excepció, com s'ha pogut observar a Castella i Lleó, però realment és un tema que importa als votants? Si bé en el passat atiar el foc del sentiment antiavortista podia ser una fórmula d'èxit per a aquestes formacions, fa tants anys que aquest dret està implantat i normalitzat que, ara, fins i tot els votants de dreta no hi veuen un problema, així ho exposa una enquesta feta per Simple Lògica per a ElDiario.es. Concretament, apunta que més del 60% dels votants del PP i Vox està a favor d'aquest dret. 

En altres paraules, la tendència general de la societat espanyola es reprodueix en menor mesura en els partits de dreta. Segons el sondeig, el 80% dels ciutadans espanyols estan a favor del dret a l'avortament, mentre que només un 14,7% s'hi posiciona en contra i un 4,8% afirma que li és indiferent. En canvi, l'acceptació per part dels partits de la dreta espanyola és de mitjana un 20% menys que la posició de la societat general. 

enquesta avortament elDiario.es general

Font: ElDiario.es

Concretament, el 67,4% dels votants de Vox estan a favor del dret a l'avortament i un 23,8% s'hi posiciona en contra. Per altra banda, els votants del PP són els més antiavortistes, ja que el si bé el 60,9% defensa aquest dret, el 33,2% s'hi posiciona en contra. 

enquesta avortament elDiario.es partits

Font: elDiario.es

La majoria del TC, a favor de la llei de l'avortament del 2020

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per majoria el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel PP contra la llei de l'avortament del 2010, i substituir el ponent de la sentència, el conservador Enrique Arnaldo, per una nova ponent, la progressista Inmaculada Montalbán. El TC avança d'aquesta manera una decisió que ha trigat 13 anys a adoptar i que arribarà previsiblement en forma de sentència en les pròximes setmanes, gairebé en paral·lel a l'aprovació de la nova llei de l'avortament a les Corts espanyoles.

La llei del 2010 estableix un model de terminis que reconeix el dret de la dona a avortar en les primeres 14 setmanes de gestació sense haver de donar explicacions ni haver de complir cap requisit, i fins a la 22 si existeix risc "greu" per a la salut. Obre la porta als avortaments en menors de 16 i 17 anys sense l'obligació de disposar del consentiment els progenitors, tot i que com a mínim un dels dos ha d'estar informat de la decisió. Aquest últim punt, però, va quedar eliminat a la reforma que el PP va fer el 2015 i, per tant, previsiblement el TC ja no s'hi pronunciarà.