El Congrés dels Diputats celebra des de primera hora de la tarda d’aquest dijous una reunió de la ponència que s’encarrega de reformar la llei mordassa. La intenció de la majoria de la investidura, que és qui ha forçat aquesta ponència, és que es materialitzin els acords als quals van arribant aquestes formacions i intentar aprovar un text definitiu a la Comissió d’Interior durant el mes de gener i, d’aquesta manera, dur-la al Ple el mes de febrer. En total, un tràmit que podria arribar al seu final en menys de cinc setmanes.

Per tradició parlamentària, el mes de gener és inhàbil, i per tant no hi ha activitat a la cambra baixa. Ara bé, amb la intenció de demostrar voluntat de segellar un acord sobre la formalment anomenada Llei de Seguretat Ciutadana, PSOE, Unidas Podemos i els habituals socis del govern espanyol van demanar el passat mes de desembre que el Congrés habilités el gener per dur a terme aquesta ponència. Cal tenir en compte que la iniciativa va començar a tramitar-se ja fa més de dos anys.

El cas és que PSOE, Unidas Podemos i socis de l’executiu s’han reunit durant els darrers dies per tal d’arribar a la sessió d’aquest dijous amb alguns pactes. Per contextualitzar encara millor aquesta ponència cal explicar que el Congrés dels Diputats va acceptar iniciar una reforma de la llei mordassa el setembre del 2020, quan va donar llum verda a la tramitació de la proposició de llei presentada amb aquest objectiu pel PNB. Això no obstant, la iniciativa ha estat bloquejada més d’un any perquè s’anava ampliant contínuament el termini per presentar esmenes. La llei mordassa va néixer en l’etapa en la qual Mariano Rajoy era president del govern espanyol, i fou una de les lleis més polèmiques, en tant que es considera que es persegueix el dret de protesta.

Tot i els acords als quals ha arribat la majoria de la investidura, encara existeixen alguns desacords relacionats, per exemple, amb l’ús de pilotes de goma per part de la policia, les faltes de respecte als agents o les denominades ‘devolucions en calent’. Tampoc no hi ha un acord entre aquestes formacions en allò relacionat amb la desobediència.

És per això que la ponència d’aquest dijous ha de servir per arribar a consensos. La intenció que tenen els impulsors de la reforma de la llei mordassa és reunir aquest mateix mes de gener la comissió per tal d’aprovar el dictamen de la reforma. Després d’això caldria elevar-ho al Ple per a la seva aprovació i remissió al Senat, amb l’objectiu que la llei definitiva pugui incloure’s al BOE el primer trimestre de l’any, abans de la precampanya de les eleccions locals i autonòmiques del mes de maig.