El Parlament de Catalunya ha aprovat amb una àmplia majoria aquest dijous una moció presentada per Junts per Catalunya per defensar la cultura en català arreu dels Països Catalans, rebutjant la censura que els nous governs del País Valencià i de les Illes Balears, sorgits després de les eleccions del 28 de maig i molt condicionats per la ultradreta, han aplicat contra publicacions o obres de teatre en la llengua pròpia. També en altres autonomies de l'Estat, quan el PP ha tornat a governar en coalició amb Vox s'han vist casos de censura contra obres sobre la violència masclista que els ultres neguen. Així, PSC, ERC, Junts, comuns i la CUP han votat favorablement al text en què el Parlament fa suport a les reclamacions del món cultural, exigint que s'aturi la censura dels governs de dreta i ultradreta que "atempta contra la llibertat d'expressió, un dret consolidat social i democràticament". El text ha estat presentat per Junts i la seva portaveu, Mònica Salas ha insistit que aquesta defensa de la cultura en català és ara en aquest context una "urgència de país".  

Crítiques al Govern pels retards del Pacte Nacional per la Llengua 

Salas també ha fet referència a les declaracions que es van fer en suport de les revistes infantils que van ser censurades a Borriana, tot i que finalment l'ajuntament va fer marxa enrere, i ha reclamat un "suport econòmic" per anar més enllà de les paraules. La portaveu juntaire ha demanat que el Govern desperti d'una vegada i per totes el reiteradament anunciat Pacte Nacional per la Llengua, criticant "el retard, la inacció i l'espera" en aquest projecte, pel qual ha subratllat que caldrà un rendiment de comptes i "evitar que sigui un anunci sense concreció". Marta Vilalta, portaveu parlamentària dels republicans ha rebutjat que aquest pacte hagi estat “adormit” en els últims mesos, si no que el Govern i la conselleria de Cultura hi han estat treballant per aprovar-lo, idealment, aquesta mateixa tardor. "Serà una gran eina de país, resultat d'un treball conjunt entre les institucions i la societat". 

Per la seva part, els socialistes han assenyalat que la cultura catalana és la dels "gairebé 8 milions de persones que conformen aquesta terra de benvinguda" i que el partit defensa tant aquella que es fa amb català com en castellà. Així i tot, han donat suport a la moció per demostrar el seu suport a la denuncia dels professionals de la cultura per reclamar que cessi la censura, cada cop més comuna allà on governen la dreta i la ultradreta. Com Junts, però, també han volgut enviar un missatge de crítica al Govern, lamentant que en els últims anys la política cultural no ha estat una prioritat al país. 

Més recursos i fermesa per defensar la llengua

Des de la CUP, la diputada Dolors Sabater no s'ha estat de reclamar que el Govern i les institucions catalanes mostrin més fermesa que mai per defensar la llengua i la cultura, quelcom que és necessari "en aquests moments davant l'odi a la diferència que exerceix la extrema dreta". Joan Carles Gallego, dels comuns, s'ha mostrat en una línia similar, i també ha aprofitat per denunciar que el sector cultural segueix vivint en precarietat, amb una dotació pressupostària que no supera el 2%, per sota de la mitjana europea. I si bé ha lamentat l'estat actual de la llengua, amb un ús social cada cop menor i amenaçada arreu pels governs de dretes, també ha advertit que aquesta censura no només contra el català, sinó contra la cultura en general. 

 

Durant el debat, la presidenta de la cambra, Anna Erra, ha cridat l'atenció a Manuel Elías, diputat de Vox per haver utilitzat el terme "annexionar", retraient-li la seva connotació nazi. Aquest, però, no ha volgut retirar l'expressió.