El coordinador general del Partit Popular, Fernando Martínez-Maillo, estima que "a l'entorn del set o vuit per cent" dels 860.000 afiliats "al cens" de la formació votaran en la primera volta per elegir el candidat que haurà de succeir Mariano Rajoy en la presidència.

"En els últims congressos autonòmics crec que va votar a l'entorn del set o el vuit per cent. Crec que la xifra pot anar per aquí", ha assenyalat en una entrevista a TVE recollida per Europa Press, en la qual ha afirmat que "no hi haurà una gran diferència entre el congrés autonòmic i el congrés nacional en termes de participació".

Tot i que Martínez-Maillo ha reconegut que no té les xifres concretes perquè "s'estan incorporant algunes províncies" i encara "ha d'analitzar-ho el comitè", sí que ha apuntat que "són 860.000 al cens" del PP. Per això, si com ha afirmat, la participació "serà molt semblant" a la dels congressos autonòmics, serien entre 60.000 i 69.000 els militants populars que votarien candidatura.

El coordinador popular ha atribuït aquesta baixa estimació al fet que els afiliats del partit "no estan acostumats al procés que s'obre en la formació per elegir president", i ha reconegut que la xifra de participació "pot resultar cridanera". En tot cas, considera que "caldria preguntar a la resta per què no hi volen participar".

En tot cas, la xifra d'afiliats que ha facilitat tampoc està tancada i encara es troba en revisió. Segons ha explicat, en el PP estaven treballant per adaptar el cens a la realitat tenint en compte "la baixa, l'alta i les modificacions via 'online'", un procés que "es va interrompre" amb la moció de censura i el canvi de govern. Dilluns, la fins ara secretària general del Partit, María Dolores de Cospedal, va xifrar la militància en poc més de 780.000 persones.

Amb tot, Martínez-Maillo ha recordat que el procés tindrà una primera volta el 5 de juliol en la qual votaran aquests afiliats, i una segona en què només poden participar els compromissaris. "No sé si els compromissaris notables són molts, són els que tenen l'última paraula. Hem establert aquest sistema reforçat en el qual els afiliats en la primera votació elegeixen un compromissari i un precandidat", ha comentat.

"A les candidatures les separen matisos"

D'altra banda, el diputat popular ha celebrat "la diversitat" de les 6 candidatures a presidir el PP i considera que és "una autèntica lliçó" que, mentre en altres partits es necessiten gairebé 9.000 avals per presentar candidatura, en el PP n'hi ha prou amb 100 suports per presentar-s'hi.

"No crec que sigui dolent tenir més d'una candidatura i que puguem arribar a un acord, no existeix cap risc de cap tipus de fractura. A la major part de les candidatures els separen matisos, ni tan sols qüestions de fons, i de vegades són més personals que una altra cosa", ha subratllat Maillo en relació amb els programes dels diferents candidats.

Respecte a la petició del candidat José Manuel García-Margallo de crear debats entre els diferents postulants per discutir sobre els programes, Maillo ha explicat que aquesta idea "es va descartar per les dificultats de ser una campanya molt curta" i que ja existeix "un llibre de patrimoni ideològic del partit".

Respecte a l'aposta de la precandidata María Dolores de Cospedal d'unificar en una llista conjunta els dos candidats que resultin de la primera votació, Maillo ha afegit que "fins i tot aquesta unificació de llistes es pot fer ara mateix, fins a l'últim dia de la primera votació", tot i que "dependrà dels candidats".