El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, insisteix que la carta del president, Carles Puigdemont, a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, no ha arribat al seu destinatari. Això no obstant, el registre dels mails de Presidència indica el contrari, segons ha pogut constatar El Nacional. La carta va sortir de la bústia de la cap de secretaria del president divendres passat 16 de juny a les 14.33. Es va enviar a la cap de la secretaria de la Presidència del Congrés dels Diputats. A banda del registre del correu, la confirmació de la recepció de la carta s'ha fet també de manera telefònica, segons fonts de Presidència.

A la carta, el president proposa a Pastor acudir a la cambra baixa a explicar les raons del referèndum. “Em sembla important que tots els diputats del Congrés puguin escoltar, en tant que màxim responsable institucional de Catalunya, les raons per les quals hem arribat fins aquí i perquè el meu Govern sol·licita dialogar sobre la proposta de referèndum amb el Govern espanyol”, argumenta Puigdemont.

El Govern espanyol, que va rebutjar el mateix divendres la proposta de Puigdemont de comparèixer sense sotmetre a votació la seva proposta, ha ironitzat repetidament assegurant que la carta no ha arribat al Congrés. El ministre portaveu hi ha insistit avui de nou durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres. "Vaig sentir [la consellera de Presidència] Munté dir que miréssim la safata d'entrada. Miri, quan jo vull que algú rebi una carta, li truco i m'asseguro. Sembla que no tenen molt d'interès... Sisplau, si no ha arribat, tornin a enviar-la un altre cop i truquin després per comprovar-ho", ha dit De Vigo.

El president ha replicat al ministre des de Perpinyà i, recorrent també a la ironia, ha retret que “el senyor Méndez de Vigo deu viure a l’era de les cartes i del telègraf perquè hi ha una cosa que es diu correu electrònic i fa una setmana que el tenen”.